Vodenice na sjevernim obroncima Vlašića plijene ljepotom: Potočare u službi turizma

vodenice, VlašićU okviru projekta Turistička razglednica doline Vrbanje i podvlašićkog kraja, do početka juna ove godine biće snimljene televizijske reportaže o vodenicama potočarama na području Maljave, Grabovice, Maslovara, Vrbanjaca i Zabrđa, kao i promotivni spotovi u kojima će biti predstavljene najstarije i najljepše potočare.

Kako je najavljeno, biće pripremljena i specijalizovana publikacija u kojoj će se naći fotografije svih vodenica potočara u dolini Vrbanje i na sjevernim obroncima Vlašića, kao i podaci o njihovoj izgradnji, ljudima koji su ih gradili i materijalima od kojih su vodenice pravljene.

– Sav snimljeni materijal biće emitovan posredstvom televizijskih kuća u BiH i u regionu, kaže Maja Radivojević, direktorica kotorvaroškog Centra za kulturu i informisanje.

Ona je istakla da su vodenice potočare u selima na području kotorvaroške opštine svojevrsni simboli narodnog graditeljstva i da predstavljaju neprocjenjivu vrijednost, dodajući da svojom ljepotom posebno plijene vodenice u Grabovici.

– Turisti koji pohode ove prostore često se interesuju za potočare, vrijeme njihove izgradnje, ali i za materijale od kojih su građene. Nažalost, veoma malo potočara je u funkciji, a većina ih je nagrižena zubom vremena. Smatramo da bi vodenice trebale biti jedan od značajnijih stubova turističke ponude opštine Kotor-Varoš, a da se što prije treba pripremiti program obnove zapuštenih vodenica, naglašava Radivojevićeva.

Prema njenim riječima, promotivni materijal o prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima kotorvaroškog kraja, koji će biti snimljen u okviru projekta Turistička razglednica doline Vrbanje i podvlašićkog kraja, biće dostavljen i diplomatskim predstavništvima u BiH i svijetu, kao i turističkim organizacijama u regionu.

Posted by on 2014-04-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login