Vranica – Potencijalno Natura 2000 područje u BiH

Vranica, planinaNakon radionica u Šamcu i Trebinju za područja Tišina i Orjen – Bijela gora, u Fojnici je uz aktivno učešće preko 60 sudionika održana prva radionica u procesu pripreme  prijedloga plana upravljanja za područje prirode Vranica. Vranica je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta pod nazivom, „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“.

Sudionici radionice su putem rada u grupama identificirali vrijednosti područja Vranice, način postojećeg kao i planiranog korištenja područja, te definisali povoljne uslove i nepovoljne uticaje na vrijednosti područja Vranice. Sljedeći susret na kojem će se usaglasiti ciljevi očuvanja prirode i održivog razvoja, kao i aktivnosti koje su potrebne za njihovo ostvarenje, planiran je za juli. Sa ovom radionicom uspješno je završen prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH.

Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbas i Bosna, je najpoznatija visoka nekarbonatna planina u BiH, bogate biološke raznovrsnosti, koja se zasniva na velikim površinama pašnjaka, šuma i čistih površinskih voda, uključujući Prokoško jezero. Vranica je životni prostor brojnih evropsko značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak. Na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste.

Ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, glavne ciljeve projekta predstavila je,  koordinatorica projekta, gospođa Nermina Skejović – Hurić, dok se ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma, sudionicima radionice, obratila gospođa Zineta Mujaković, a uz riječi dobrodošlice radionicu je ispred Općine Fojnica i kabineta načelnika, zvanično otvorio pomoćnik načelnika,

gospodin Josip Markota. Zatim su slijedile prezentacije koje su obezbjedili gospođa Nermina Skejović – Hurić, stručnjak za staništa i biljke Dr.sc Samir Đug i stručnjak za fizičku geografiju i GIS Dr.sc Nusret Drešković, te vođa projekta Aleksander Golob.

Sudionici su mogli saznati više o ekološkoj mreži Natura 2000 u EU i prvom prijedlogu za BiH, o staništima i vrstama, ekološkim zahtjevima vezanim za njihovo povoljno stanje očuvanosti, kao i o Planu upravljanja za područje Vranice i Na radionici aktivno učešće uzeli su predstavnici Fojnice kao i predstavnici općine Gornji Vakuf – Uskoplje, te sudionici javnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora – lovci, ribolovci, planinari, poljprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i drugi.

Upoznali su se sa ciljevima projekta, ekološkom mrežom Natura 2000 u Evropskoj uniji i procesom pripreme u BiH. Najveći dio vremena sudionici su raspravljali o vrstama, ekološkim zahtjevima za njihovo povoljno stanje na području Vranice i zajedno radili na identifikaciji pozitivnih i negativnih faktora koji utiču na povoljno stanje očuvanosti i vrijednosti područja Vranice.

Druga radionica posvećena području Vranice planirana je za 16. juli, gdje ćemo razraditi ciljeve i rješenja, kako bi postigli svrhu mreže Nature 2000 i uz to omugućili održivi razvoj.

Posted by on 2014-04-18. Filed under Fojnica, Gornji Vakuf / Uskoplje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login