Vrelo Bosne od početka godine posjetilo 60.000 turista

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne

Spomenik prirode ”Vrelo Bosne” od početka godine posjetilo je 60.000 turista, a prema evidencijama Javne ustanove “Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo” broj turista u odnosu na prethodnu godinu ostao je isti.

Stručna rukovoditeljica za zaštićena prirodna područja Elma Karović za Agenciju Fena kaže da je razlog tome kišan veći dio maja i juna.

Osim bosanskohercegovačke dijaspore Vrelo Bosne posjetio je veliki broj stranaca iz evropskih zemalja, Amerike i Australije.

U zaštićenom području Bijambare, koje je jedno od četiriju područja kojim upravlja JU “Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo”, boravilo je oko 16.000 gostiju.

Od tog broj 25 posto turista bilo je zainteresirano za pećine.

Osim pećina, Karović navodi da su posjetioci zadovoljni i novim sadržajima na Bijambarama, kao što su usluge turističkog voza i iznajmljivanja bicikala.

“U svim pravcima nastojimo poboljšati ponudu i kvalitet usluga zaštićenih područja. U velikoj mjeri napore ulažemo vezano za infrastruktru, turističku ponudu i edukaciju posjetilaca” – navela je Karović.

Kad su u pitanju ostala područja kojim upravlja Ustanova Karović kaže da nemaju precizne podatke koliko turista je posjetilo, ali da su i ostala područja interesantna gostima.

Skakavac posjećuje posebna struktura posjetilaca, onih koji hoće da idu tamo gdje ljudska ruka nije imala uticaja, navela je Karović.

Posted by on 2014-07-16. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login