Vremenske oscilacije pune ambulante

glavoboljaUsljed vremenskih oscilacija koje traju proteklih dana, od kišnih padavina do vrućina, u Domu zdravlja Banjaluka povećan je broj pacijenata sa zdravstvenim tegobama.

Prema riječima  Dušice Stanković, portparola ove zdravstevene ustanove, povećan je broj pacijenata sa hroničnim i srčanim oboljenjima, ali nije u pitanju alarmantan broj, te apeluju na te pacijente da ne izlaze na sunce.

Prema riječima ljekara, kao zaštita od vrućina savjetuje se izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svjetlijih boja, kao i kapa, te šešira i sunčanih naočara.

Savjetuje se prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti.

Doktori kažu da nagle promjene temperature kojima smo izloženi pogađaju i mlađe ljude, koji sve više pate od razdražljivosti, napetosti i glavobolja.

“Iako sam zdrava, zbog čestih smjena kiše i sunca osjećam stalan umor, glavobolju, ali i problem s pritiskom”, rekla je Marijana M., studentkinja.

U banjalučkim apotekama su potvrdili da se standardno kupuju preparati za imunološki sistem, te da obično dolaze pacijenti koji već imaju propisane terapije.

Ovaj mjesec može se takođe očekivati povećanje broja pacijenata koji pate od alergija, zbog perioda cvjetanja određenih vrsta trave.

“Kroz naredni period očekuje se i pojava alergenih vrsta polena pepeljuga, a od jula i prva polenova zrna s izrazito jakim alergenim svojstvima, kao što su poleni pelina i ambrozije”, rekao je Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta RS.

Posted by on 2014-07-03. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login