Vrlo uspješna godina za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović cijeni da je 2017. godina za tu instituciju kulture od državnog značaja, ali bez osnivača, bila vrlo uspješna jer su ‘preživjeli bez finansijskih gubitaka’.

Umjetnička galerija, BiH

Umjetnička galerija, BiH

Govoreći o izložbenoj djelatnosti, koja je ujedno i najdinamičnija, Krsmanović je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao da je posebno ponosan na izložbu djela Graysona Perrya “Taština malih razlika” realiziranom u saradnji sa British Councilom te izložbe radova vrhunskih umjetnika kao što su Milomira Kavačevića Strašnog, Sadke Hadžihasanovića, Đoke Mazalića, Franje Likara i Avde Žige.

Naglasio je da su u protekloj godini imali solidan broj gostovanja, izdvojio je Trebinje, Široki Brijeg, Bihać, Bugojno i Jajce te istakao da su već sada osigurali uslove da ‘prežive i iduću godinu, budući da je izborna’.

Također je pohvalio rad saradnika u Galeriji te zaključio da urade mnogo više od očekivanog.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović je kao novinu u 2017. godini izdvojila gostovanja u sarajevskim općinama sa ciljem privlačenja što većeg broja posjetilaca i iz drugih dijelova Kantona te već za sutra u Općini Novi Gard najavila izložbu Umjetničke galerije BiH “Četiri godišnja doba”.

Pohvalila je vrlo bogat fundus Galerije ističući njegov značaj u regionu te istakla da je obogaćen za devet djela koja su dobili na poklon, a ne otkupom, kako bi trebalo biti.

Abdomerović je kazala da su već dogovorene izložbe za januar 2018. godine, a to su izložba savremene japanske umjetnosti u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH te Balkan Photio Festival. Izložba grafika Dževada Hoze u saradnji sa Franjevačkim muzejom i Galerijom Gorica iz Livna bit će otvorena u februaru, dok u martu posjetioci mogu očekivati izložbu radova Romana Petrovića u okviru školskog programa Galerije.

Posted by on 2017-12-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login