Vukovima i medvjedima u Rumuniji prijeti uništavanje

vuk

vuk

Rumunija je saopštila danas da će ubiti ili premjestiti 140 medvjeda i 97 vukova poslije porasta broja napada na ljude. Ministarstvo za prirodnu sredinu navodi da je cilj ove mjere “sprečavanje velike štete i zaštita javnog zdravlja i bezbjednosti ljudi”.

Državna naučna komisija podržala je ovaj plan, ocijenivši da se time “ne ugrožava zaštita ove dvije vrste” i sprečava se “lov radi trofeja”.

Svjetski fond za prirodu (WWF) oštro je kritikovao ovu mjeru i napomenuo da je ovakva situacija posljednjica sječe šuma.

“Vlasti prvo treba da riješe probleme zbog kojih medvjedi sve više prilaze ljudskim naseljima u potrazi za hranom”, rekao je šef WWF-a u Rumuniji Kristijan Pap. Ministarstvo je poslije sličnog apela u oktobru povuklo odluku prema kojoj su lovci dobili kvote da odstrijele 552 medvjeda, 657 vukova i 482 risa.

U šumama Rumunije živi oko 6.000 smeđih medvjeda, što je oko 60 posto evropske populacije.

Posted by on 2017-09-05. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login