Walkman: Audio uređaj koji je obilježio 80-te

 

Walkman

Walkman

Ovo je jedan od audio uređaja iz prošlog vijeka koji je mnogima ostao u najljepšem sjećanju! Ta sloboda kretanja i slušanja muzike u isto vreme je bila neprocjenjiva za mlade iz 80-ih godina!

Uređaj koji je mogao stati u džep i super lagane slušalice, promijenile su način na koji se sluša muzika te izazvale pravu tehnološku revoluciju u muzičkoj industriji.

A kako je sve počelo … Prototip prvog vokmena je napravljen po zahtjevu Masaru Ibuke, jednog od osnivača japanske kompanije Sony. G-din Masaru je bio ljubitelj opere pa mu je trebao neki uređaj koji bi mu omogućio slušanje njegovih omiljenih arija na dugim prekookeanskim letovima.
Originalni proizvod je nazvan imenom “Walkman” i kao takav se 1979. godine počeo prodavati na japanskom tržištu. Uskoro je postao veoma tražen i drugdje, posebno u SAD i Evropi. Zanimljivo je da su čelnici firme Sony željeli da promijene naziv vokmen koji im se nije sviđao, međutim, prodaja i marketing aktivnosti su već uveliko počele tako da se od toga odustalo.

Brend “Walkman” je ostao prepoznatljiv i do danas, a ova kompanija ga je kasnije koristila i za svoje druge portabl audio i video uređaje.

Nakon što su audio kasete otišle u istoriju, sa njima je nestao i popularni vokmen. Za 30 godina, koliko dugo se proizvodio, prodato je oko 385 miliona primjeraka.

Posted by on 2015-05-11. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login