Wizz Air 2017. završio rekordnim brojem putnika

Wizz Air

Wizz Air

Wizz Air, najveća low-cost aviokompanija u srednjoj i istočnoj Evropi i jedna od najnaprednijih evropskih aviokompanija, objavila je danas da je tokom 2017. prevezla rekordan broj putnika, značajno povećala broj operacija, naručila najveći broj aviona, pokrenula djelomično sponzoriranu obuku za one koji žele da postanu piloti i načinila brojna poboljšanja usluge koju pruža putnicima.

Poboljšane usluge

Wizz Air je u 2017. prevezao više od 28 miliona putnika na svojim lowcost linijama, oko 24% više nego u 2016. Flota Wizz Aira je dobila 14 potpuno novih Airbusovih aviona, od kojih 13 aviona A321 i jedan A320, čime je stigla ukupno do 88 aviona. Novi avioni su doprinijeli stvaranju dodatnih 600 direktnih radnih mjesta u okviru aviokompanije u kojoj ukupno radi više od 3.500 vazduhoplovnih profesionalaca i koja ima operativne baze na 27 aerodroma u 15 zemalja, uključujući i dvije nove WIZZ-ove baze na aerodromima London-Luton i Varna u Bugarskoj. Wizz Air je nastavio da razvija svoju mrežu linija dodavši joj sedam novih aerodroma sa više od 100 novih linija, povećavši je tako na skoro 600 linija iz 145 destinacije u 44 zemlje.

Još jedan značajan događaj koji je obilježio godinu je potpisivanje sporazuma sa Airbusom za najveću narudžbinu aviona, kojim je planirana nabavka 146 novih aviona iz porodice A320neo. Ovaj sporazum, kada bude odobren od akcionara Wizz Aira, bit će dio sjajne ukupne narudžbine 282 aviona od Airbusa, što će omogućiti neprekinuti niz isporuka aviona sve do kraja 2026. i omogućiti aviokompaniji da nastavi rast i razvoj kroz obnovu svoje flote i održavanjem kako bi bila među najmlađima i najefikasnijima u Evropi.

Naglašavajući svoju posvećenost objezbjeđivanju izuzetnog putničkog iskustva, Wizz Air također povećava veličinu besplatnog prtljaga za 50%, dodatno poboljšava svoje online platforme, uključujući najsavremeniji internet sajt i WIZZ mobilnu aplikaciju i pokretanje inovativnih proizvoda (Fare Lock, Flexible Travel Partner) kako bi omogućila još više fleksibilnosti svojim zahtjevnim putnicima.

Brojni posjetioci
Prvi let WIZZ-a iz Tuzle je obavljen u maju 2013. i od tada je ova aviokompanija postala najveća u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme konstantno razvijajući svoju low-cost mrežu linija. U 2017. Wizz Air je proslavio postavljanje drugog aviona u svoju operativnu bazu u Tuzli i pokrenuo šest novih linija i prevezao 583.000 putnika uz povećanje od 88% u odnosu na godinu ranije. Wizz Airovi letovi ne samo da omogućavaju povoljne mogućnosti za putovanja našim putnicima iz Bosne i Hercegovine već dovode i brojne posjetioce u ovu zemlju, podstičući zapošljavanje na lokalu u povezanim djelatnostima.

Wizz Air trenutačno nudi ukupno 16 low-cost linija do osam zemalja sa dva bosanskohercegovačka aerodroma: Sarajevo i Tuzla i sa trenutačnim kapacitetom od 700.000 sjedišta što je za 10% više nego prethodne godine.

“2017. je bila godina velike ekspanzije Wizz Aira. Ostvarili smo značajan rast u svim aspektima poslovanja i postavili WIZZ na mjesto jedne od najnaprednijih aviokompanija, udarili smo temelje za kontinuirani rast u narednoj deceniji. Sa našom potvrđenom ultra low-cost cjenovnom politikom, visoko obrazovanim osobljem koje je usmjereno ka putnicima, mladom i modernom flotom i izvanrednom uslugom mi smo na dobrom mjestu prilikom izbora svakog zahtjevnog putnika u svim zemljama gdje letimo. Nastavićemo sa našim dosljednim i brzim rastom stvarajući još više mogućnosti unutar Evrope ali i van nje”, kazao je József Váradi, generalni direktor Wizz Aira.

Posted by on 2018-01-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login