Yasushi Akashi danas svjedoči u odbranu Karadžića

Yasushi Akashi

Yasushi Akashi

Bivši specijalni izaslanik generalnog tajnika Ujedinjenih nacija (UN) za bivšu Jugoslaviju, Yasushi Akashi, trebao bi danas da se pojavi pred Haškim tribunalom kao svjedok odbrane na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Akashi, koji je bio specijalni izaslanik generalnog tajnika UN-a za Balkan od januara 1994. do novembra 1995., već je svjedočio u odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine u septembru 2009. godine.

Karadžić očekuje da japanski diplomata, između ostalog, posvjedoči  “o kršenju embarga UN za naoružavanje od strane država članica, koje su dostavljale oružje bosanskim muslimanima, kako je utvrđeno njegovom vlastitom istragom o navodnim ‘crnim letovima’ u Tuzlu u februaru 1995″, javlja Tanjug.

Akashi je ranije preko Karadžića zatražio da se njegovo svjedočenje obavi na sjednici zatvorenoj za javnost, ali, kako je naveo, ne iz sigurnosnih razloga već zbog pogrešnog interpretiranja njegovih izjava u medijskim izvještajima u prošlosti.

Takođe je naveo da bi, bez prisustva javnosti, njegovo svjedočenje bilo “potpunije i iskrenije”.

Tužilac se usprotivio takvom zahtjevu jer to nije u skladu s pravilima Tribunala, a u skladu s odlukom pretresnog vijeća, Akashi će svjedočiti na sjednici otvorenoj za javnost kao i na suđenju Gotovini i generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Posted by on 2013-04-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login