Za čist zrak!

Grupa građana, sa maskama na licima, protestovala je u ponedjeljak u podne ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog povećanog zagađenja zraka.

Sarajevo, protest, zagađenje
Sarajevo, protest, zagađenje

Učesnici protesta izrazili su zabrinutost zbog podataka o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo i izrazili nezadovoljstvo neradom svih nivoa vlasti, koje bi trebalo da rade na poboljšanju kvalitete zraka.

Duži niz godina, pogotovo u zimskom periodu, Sarajevo i drugi gradovi u BiH imaju veliki problem sa prekomjernim zagađenjem zraka. U proteklom periodu mjerenja su pokazala izrazito visok stupanj zagađenosti zraka, koji se smatra izuzetno opasanim po zdravlje. Vrlo često su gradovi u BiH bili u samom vrhu po zagađenosti u svijetu.

Decenijski problem

Zagađenje zraka je problem koji je prisutan nekoliko decenija u gradovima u BiH, a glavni uzorčnici su mala kućna ložišta i korištenje uglja za grijanje, povećan saobraćaj i stari automobili te industrija i termoelektrane u pojedinim sredinama.

Anes Podić iz Udruženja Ekoakcija kaže da je Sarajevo najbogatija lokalna sredina u BiH koja raspolaže sa milijardom konvertibilnih maraka budžeta godišnje, a za aktivnosti u cilju smanjenja zagađenosti zraka je potrošen simboličan novac.

Za čist zrak!

Stanovnici Sarajeva sa maskama na licima su izašli na proteste ispred zgrade kantonalne Vlade. Zabrinuti su zbog velikog zagađenja zraka u njihovim sredinama, kao i za svoje zdravlje.

Geplaatst door DW Bosna i Hercegovina op Maandag 20 januari 2020

„Sarajevo je u proteklih osamnaest dana imalo epizodu zagađenja goru nego što je Peking ikada imao. Ti rezultati nisu bili dovoljni vlastima da se pokrenu iz mrtvila i sve što čine jeste da prebacuju odgovornost. Kantonalne vlasti sada idu moljakati strane ambasade da im daju novce da postavljaju pročišćivače u obdaništa, što je posao koji su trebali započeti raditi drugog dana nakon što su uselili u zgradu Vlade Kantona Sarajevo”, smatra Anes Podić iz Udruženja Ekoakcija.

Najavljeni masovniji protesti

Učesnici protesta smatraju da vlasti ne rade dovoljno na poboljšanju kvaliteta zraka i ne brinu za zdravlje građana.

“Trebamo pokazati mnogo više odlučnosti da se rješava problem zagađenja zraka. Po meni, a vjerujem da će se i većina građana složiti, to je jedan od najvećih problema. U pitanju je elementarno ljudsko pravo – pravo na zdravlje, posebno djece”, kazao je Sanjin Gijo, jedan od organizatora skupa.

Građani su najavili masovnije proteste u narednom periodu i pred drugim institucijama.

Posted by on 2020-01-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login