Zašto je broj respiratora u BiH državna tajna?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da su prikupili podatke od svih proizvođača i veleprometnika medicinske opreme o količinama stanja zaliha medicinske opreme (respiratori, defibrilatori, zaštitna odijela, zaštitne maske, zaštitne rukavice, zaštitne čizme) i dezinfekcionih sredstva.

covid-19, koronavirus
covid-19, koronavirus

Podatke su, kako kažu za RSE, proslijedili Ministarstvu civilnih poslova BiH i Koordinacionom tijelu BiH, koji su od njih tražili ove informacije 19. marta.

No, kako ističu, podatke ne mogu objaviti bez njihovog odobrenja.

Bosna i Hercegovina nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Ova oblast je u nadležnostima entiteta (Republika Srpska i Federacija BiH).

Pored toga, svaki od deset kantona u Federaciji BiH ima svoje ministarstvo zdravstva.

Šta kažu u entitetskim vladama?
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, nakon što je 25. marta posjetio Studentski dom u Banjaluci, koji je sa kapacitetom od 700 ležajeva stavljen u funkciji za smještaj oboljelih od korona virusa, saopštio je da u ovom bh. entitetu ima 2.000 testova na korona virus, i da se naredne sedmice očekuje još 25.000.

„Trenutno u Republici Srpskoj imamo 72 respiratora, a treba da nam stigne još 20. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti još. O brojevima ne mogu govoriti, jer još nisu potpisani ugovori, ali smo završili cijelu proceduru“, rekao je Šeranić.

Istovremeno, Vlada Federacije BiH smijenila je Krizni štab ovog bh. entiteta 25.marta, jer je, kako je navedeno, bila nezadovoljna njegovim radom i imenovala novi Krizni štab.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je na konferenciji za novinare, kako ‘prethodni Krizni štab nije odgovorio na postavljene zadatke, naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme.

„Očekujem da će novi Krizni štab biti mnogo efikasniji i građanima ovog entiteta moći garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite. Putem Zavoda za javno zdravstvo, intenzivno se radi na prikupljanju podataka za potrebe svih opština, kantona, ali i FBiH, te se kreće u nabavku medicinskih sredstava – respiratora, testova i ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor“, rekao je Novalić.

Da je maske teško kupiti, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, 25. marta na konferenciji za novinare, u Banjaluci.

„Znamo da sada u apotekama nema dovoljno maski. Neke firme u Republici Srpskoj, kojima to nije primarna djelatnost, počele su praviti maske. Nadam se da će ih u narednim danima biti dovoljno na tržištu da svi mogu da ih obezbijede. Do tada, svi oni koji imaju potrebu da se kreću i imaju kontakte sa drugim ljudima, dobro je da zaštite lice sa nekom improvizovanom maskom šalom ili nečim sličnim“, kazao je Lukač.

Vlada Federacije BiH izdvojila je dodatnu pomoć od 33,5 miliona KM (oko 17 miliona eura) za zdravstveni sektor, dok je Vlada RS početkom marta saopštila da je za ovu oblast obezbijedila dodatnih 52 miliona KM (26,5 miliona eura). Pomoć od 80 milona eura u borbi protiv korona virusa, Bosni i Hercegovini obećala je i Evropska unija.

‘Sve je kontaminirano politikom’
„Mislim da mi nismo znali koliko imamo npr. respiratora ili druge neophodne medicinske opreme u ovom trenutku, u Bosni i Hercegovini i da je trebalo jedno izvjesno vrijeme da se to objedini u jednoj bazi. To je zato što Bosna i Hercegovina funkcioniše kao funkciniše. S druge strane, smatram, da je ovdje sve toliko kontaminirano politikom da nikome nije palo na pamet da napravi jednu bazu prije svega ovoga. Postavlja se pitanje – da li je neko razmišljao o tome da bi ova pandemija mogla doći i kod nas. Ako postavite ovo pitanje, onda se postavlja i pitanje odgovornosti. Mislim da je to ključna stvar zašto se o tome do sada ćutalo“, kazao je Puhalo.

Broj osoba zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini 26. marta iznosi je 185. U BiH od Covida-19 do sada su umrla tri lica.

Posted by on 2020-03-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login