Završen projekt ‘Restauracija historijskog spomenika Most na rijeci Žepi’

Žepa, most

Žepa, most

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH u ponedjeljak će obilježiti završetak projekta „Restauracija historijskog spomenika Most na rijeci Žepi, Rogatica”.

Sredstva u iznosu 62.600 američkih dolara osigurao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH, a projekt je implementirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ta faza projekta obuhvatila je izvođenje radova urgentne stabilizacije Mosta na rijeci Žepi, što je predstavljalo postavljanje privremene skele koja će osigurati objekat i omogućiti implementaciju ostalih faza projekta restauracije kada se za to osiguraju sredstva.

Obilježavanje završetka projekta kada će ambasadorica Maureen Cormack svečano otkriti informativnu tablu bit će uprličeno u naselju Žepa, općina Rogatica, najavljeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2017-03-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login