Zbog klimatskih promjena moguć nestanak naselja Kivalina na Aljasci

Kivalina, Aljaska

Kivalina, Aljaska

Stanovnici naselja Kivalina na Aljasci suočeni su s preseljenjem koje će ih koštati i do 100 miliona dolara. Za deset godina od sada njihovi domovi mogli bi nestati.

Oni kažu da će možda biti prisiljeni preseliti svoje domove zbog uticaja klimatskih promjena.

Američka vlada upozorila je da bi zbog sve manje leda svake godine otok mogli uništiti snažni valovi. Led ga naime štiti, ali mnogi predviđaju da bi se, nastavi li se ovakav razvoj situacije, Kivalin mogao naći pod vodom samo 10 godina od sada.

– Globalno zatopljenje uzrokovalo nam je toliki problema – rekao je jedan stariji mještanin i nastavio: ‘Led se ne smrzava kao nekada. Nekada je na okeanu bio debeo i po dva i po metra – prenosi ga Independent.

U pitanju je egzistencija 400 stanovnika Kivalina, ali i ostalih sličnih zajednica na Aljasci. U narednim godinama sve će više obalnih mjesta biti suočeno s istom prijetnjom.

Troškovi preseljenja sela koje se nalazi oko 130 kilometara od Arktičkog kruga mogli bi biti visoki i do 100 miliona dolara.

Tokom posljednjih 20 godina Aljaska je postala jedno od mjesta u kojem su učinci klimatskih promjena najočitiji. Uključuju smanjenje leda, topljenje permafrosta, izvijanje cesta i uništavanje šuma.

Prošle sedmice naselje Kivalina je posjetila američka državna tajnica za unutarnje poslove Sally Jewell.

– Vaša priča će pomoći da svijet shvati što se ovdje događa – rekla je ona.

Posted by on 2015-02-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login