Zbog ukrajinske krize Evropi prijeti novi rat

Ukrajina, KrimZbog krize u Ukrajini ponovo se javio strah i rizik od rata u Evropi, izjavio je sinoć predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, dok su se lideri EU sastali da razmotre naredne korake.

“Budući da se ove godine navršava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, ko je mogao zamisliti da postoji realna mogućnost rata u zemlji koja se graniči s EU” – izjavio je Schulz na početku samita lidera 28 članica EU.

Kada su ga kasnije na konferenciji za novinare pitali da prokomentira tu izjavu, Schulz je rekao da su lideri EU osjetili teret istorije na svojim plećima i da su imali osjećaj “da se nešto promijenilo”.

“Neki ljudi su mislili da rat i rizik od rata više nisu predmet razgovora… ali ako pogledamo događaje, govorimo o riziku od oružanog sukoba” – kazao je on, prenio je AFP.

Istovremeno, situacija nije kao što je bila 1914. kada je Evropa “nesvjesno” ušla u rat zato što države sada “stalno razgovaraju jedna s drugom”, rekao je Schulz.

EU mora poslati poruku da bi pokazala da će Rusija platiti cijenu za svoje postupke i lideri moraju objasniti svojim građanima koliko to može njih da košta, objasnio je predsjednik EP.

Lideri EU razmatraju uvođenje daljih sankcija Moskvi nakon što je američki predsjednik Barack Obama uveo nove mjere protiv istaknutih ruskih političara i biznismena.

Rusija je uzvratila istom mjerom već nekoliko minuta kasnije, uvodeći sankcije nekolicini bliskih Obaminih pomoćnika i istaknutih američkih senatora, među kojima je i senator John McCain koji je poznat po oštrom stavu prema Moskvi.

Posted by on 2014-03-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login