Željeznice povezale Sarajevo i Banja Luku

voz

voz

U utorak je počeo saobraćati brzi voz na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Direktori entitetskih željeznica tvrde da će ova linija putnicima ponuditi bolji, brži i komforniji prevoz.

Direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović i generalni direktor Željeznica Federacije BiH Enes Džafić dotakli su se i aktuelnog pitanja ulaska Bosne i Hercegovine u Transportnu zajednicu, gdje su konstatovali da BiH još nije spremna na takav korak.

Za četiri sata i pedeset minuta, brzi voz iz tzv. talgo garniture, prelazi put između Banja Luke i Sarajeva. Enes Džafić kaže da ova linija putnicima nuditi dosad neviđeni vid komfora.

“Svi vagoni su klimatizovani, pružaju usluge interneta, posjeduju TV prijemnike, radio, bife salon, tako da nijedna željeznička uprava u regionu ne može reći da ima superiorniji vozni park nego što mi nudimo našim građanima i Federacije i Republike Srpske i svim turistima koji posjećuju našu zemlju”, riječi su generalnog direktora Željeznica Federacije BiH.

Dragan Savanović kaže da otvaranje ove linije daje novu dimenziju putničkom saobraćaju.

“Ubijeđen sam da će komforom odrediti putnike da radije putuju vozom nego drugom vrstom prevoza”, ističe direktor Željeznica Republike Srpske.

Očekuje se da kapacitet voza bude ispunjen preko 50 posto, a karta za drugi razred koštaće 26 maraka (oko 13 eura).

Za prvi razred je skuplja za 50 posto, dok će se po nešto nižim cijenama voze učenici, studenti i penzioneri.

Kada je u pitanju ulazak Bosne i Hercegovine u transportnu zajednicu, prvi ljudi entitetskih željeznica smatraju da BiH još nije spremna na takav korak, jer nisu konkurentni zbog slabe infrastrukture i opremljenosti, te napominju da se radi o “kolaču” teškom oko 140 miliona maraka (više od 71,5 miliona eura) koji bi završio van zemlje.

Tako Džafić smatra da prije velikih ulaganja u željeznički saobraćaj ne treba žuriti sa tim procesom.

“Svako prijevremeno otvaranje tržišta zahtijeva minimum 400 miliona grant sredstava iz Evropske unije koje je neophodno uložiti u željezničku infrastrukturu. Susjedne zemlje, Hrvatska, Slovenija, nisu otvorile tržište prije ulaska u Evropsku uniju, a u značajnoj mjeri su iskoristile evropske fondove kao grant sredstva”, navodi Enes Džafić.

Džafić i Savanović su istakli da će nastaviti razvijati putnički saobraćaj na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2017-08-04. Filed under Banja Luka, Doboj, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login