Željeznice RS nastavile sa gomilanjem gubitka

Željeznice RSŽeljeznice Republike Srpske su u prvom kvartalu 2017. godine nastavile s negativnim poslovanjem. Dok se čeka na primjenu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i pravilnika o radu na Željeznicama, gubici za period januar – mart iznosili su 4,4 miliona BAM.

Novi finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona BAM.

U finansijskom izvještaju Željeznica RS-a za prvi kvartal 2017. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se i da je prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio 3.087 i manji je u odnosu na isti period lani, kada je bio zaposleno 3.147 radnika.

Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović ranije je najavio da bi, prema sistematizaciji i modernizaciji koja se provodi u ovom javnom preduzeću, u prvom kvartalu naredne godine trebalo da imaju oko 500 radnika manje.

“Potrebno je oko 50 miliona dolara da bi bilo izvršeno saniranje obaveza prema radnicima i fondovima, a za to bi Željezenice RS-a trebalo da se zaduže kako bi se u potpunosti stekli uvjeti za reorganizaciju i restrukturiranje. Razgovori sa Svjetskom bankom su intenzivni”, kazao je Savanović.

Kredit Svjetske banke trebalo da bude na raspolaganju ovom preduzeću do kraja godine i tada će se moći izmiriti sva dugovanja prema radnicima.
Radnici Željeznica RS-a žale se na neuplaćene doprinose, zbog čega ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice.

Posted by on 2017-05-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login