Zemaljski muzej dvije godine od otvaranja i dalje bez pravnog statusa

Zemaljski muzej, BiH

Zemaljski muzej BiH,

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava drugu godišnjicu od ponovnog otvaranja za posjetioce 15. septembra 2015. godine, nakon što su prethodno njegova vrata bila zatvorena od oktobra 2012. zbog iznimno teške finansijske situacije i neriješenog pravnog statusa.

Obilježavajući tu godišnjicu na prigodnoj pres-konferenciji v.d direktora Muzeja Mirsad Sijarić istakao je da je taj datum značajan za historiju ove institucije.

U periodu od otvaranja 2015., Muzej je realizovao 11 izložbi, 26 različitih aktivnosti, poput radionica, projekata te objave dviju publikacija.

Kad je riječ o finansiranju Zemaljskog muzeja, Sijarić je ocijenio primjetnim da ova institucija više nije u žiži te da se smatra da Muzej radi.

Navodi da s nivoa Federacije BiH i Bosne i Hercegovine još nisu doznačena sredstava za ovu godinu, ali očekuje da će to vjerovatno biti urađeno do kraja godine.

Kanton Sarajevo u redovnoj tranši dao je 149.994 KM, a kada je riječ o sredstvima iz Memoranduma o razumijevanju ove godine uplaćeno je 56.500 KM.

Memorandum je potpisalo 35 predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, od općinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog – Vijeća ministara Bosne i Hercegovine radi zajedničkog pomaganja ovoj muzejskoj instituciji.

Sijarić je istakao da Grad Sarajevo na osnovu Memoranduma nije izdvojio sredstva, pa se pita kako očekivati da novac izdvoje ostali gradovi. Naglasio je da se sredstva po ovom osnovu uplaćuju iz manjih općina.

Također je naglasio da Zemaljski muzej radi s jednom trećinom od potrebnih zaposlenih, te da je uprkos tome uspio da smanji dugove. Međutim, smatra da nedostatak sredstava dovodi do toga da se u Muzeju više bave preživljavanjem nego osnovnom djelatnošću.

Podsjetio je na neriješen pravni status što je osnovni problem ove institucije.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson istaknuo je zadovoljstvo što njegova država može da pomogne aktivnosti Muzeja, ali da pomoć stranih ambasada ni angažovanost zaposlenih nisu dovoljni.

Istakao je da bi se u probleme Zemaljskog muzeja više trebale uključiti vlasti u BiH.

Za ambasadora Austrije u BiH Martina Pammera Zemaljski muzej je državna institucija koja radi na jačanju svijesti o BiH kao državi, što je cilj i Ambasade Austrije. On je ujedno uručio Sijariću portet prvog direktora Zemaljskog muzeja Koste Hermana.

Uime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država aktivnosti ovog muzeja pozdravila je Lija Piz iz Ureda za odnose s javnošću koja je podsjetila na Fond američkog ambasadora iz kojeg se finansiraju aktivnosti u vezi sa zaštitom kulturne baštine. Tako će iz tog fonda između ostalog biti finansirano postavljanje sistema zaštite od požara u zgradama Muzeja.

Posted by on 2017-09-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login