Zemlja se zagrijava 140 puta brže od očekivanog

zemlja planetaZemlja se zagrijava čak 140 puta brže nego što je to bilo očekivano, pokazuju najnovije klimatske studije.

Budućnost nije sjajna, već “usijana”, smatraju klimatski stručnjaci ukazujući na studiju objavljenu u časopisu “Klimatski žurnal”.

Novi podaci sistema za obradu podataka sa Nasinih satelita (Remote Sensing Systems) pokazuju da su se niži dijelovi atmosfere od 1998. godine do danas zagrijavali mnogo brže nego što su to pokazala ranija istraživanja. Ipak, druga studija pokazuje da bi se trendovi zagrijavanja Zemlje uskoro mogli značajno ubrzati.

Zemlja se trenutno zagrijava u dvije različite brzine.

Veliki dio južne hemisfere pokriven je Tihim i Antarktičkim okeanom, koji su relativno hladniji od ostatka svijeta, pa se taj dio zagrijava sporije. Istovremeno, Arktik i kopneni krajevi sjeverne polulopte zagrijavaju se brže.

Klimatski stručnjaci upozoravaju da će se jug vremenom ipak zagrijati, a tada će se globalno zagrijavanje atmosfere Zemlje ubrzati. Juli je vreo u većem dijelu svijeta, a u SAD-u i Iranu gotovo svakodnevno “padaju” temperaturni rekordi od preko 50 Celzijusovih stepeni.

Posted by on 2017-07-12. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login