Žene obrazovanije i iskusnije, no manje plaćene od muškaraca

žena, posaoZaposlene žene u velikim dijelovima svijeta bolje su obrazovane, iskusnije i produktivnije od muških kolega no još zarađuju manje, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u godišnjem izvještaju o plaćama u svijetu koje pokazuje da je “rodni jaz” duboko ukorijenjen i prisutan u svih 38 promatranih zemalja.

Najveća razlika u plaći između žena i muškaraca je u Sjedinjenim Državama gdje žene zarađuju prosječno 64,20 dolara za isti posao za koji muškarac prima 100 dolara. U Americi je tu razliku moguće objasniti čimbenicima kao što su veća produktivnost muškaraca, obrazovanje ili iskustvo, no u Europi, Rusiji i Brazilu žene imaju bolje rezultate u svim tim kategorijama, ali razlika u plaći i dalje postoji, navodi ILO.

“Jedan od čimbenika koji je za to odgovoran je diskriminacija”, ističe zamjenica generalnog direktora ILO-a Sandra Polaski. “Moguće je da ta razlika (u plaći) odražava različite faktore u različitim zemljama, no diskriminacija je sigurno jedan od njih”, dodaje ona.

Obrazovanje i zarada žena

U 26 evropskih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem, žene bi u prosjeku trebale očekivati 0,9 posto veću plaću od muškaraca na temelju gore navedenih čimbenika, ali u stvarnosti one zarađuju 18,9 posto manje.

U Brazilu, Rusiji, Danskoj, Švedskoj i Latviji žene bi trebale zarađivati 10 posto više, a u Sloveniji čak 18,5 posto više. U Kini, muškarci i žene bi doslovno trebali biti jednako plaćeni, a žene bi trebale čak dobivati 0,2 posto više. No Kineskinje su zapravo plaćene 22,9 posto manje od muškaraca.

Ukupno je rast plaća u industrijaliziranim zemljama u posljednje dvije godine bio gotovo nikakav, odnosno iznosio je 0,1 posto u 2012. i 0,2 posto prošle godine. “To je odraz ukupne ekonomske učinkovitosti, odnosno smanjene potrošnje i rizika od deflacije u eurozoni”, rekla je Polaski.

Na globalnom nivou plaće su prošle godine porasle za dva posto, ali to je ponajviše zahvaljujući rastućim ekonomijama u Aziji i Latinskoj Americi. Kina je tome najviše pridonijela jer su tamo plaće lani rasle za 7,3 posto. Bez Kine globalni rast iznosio bi samo 1,1 posto.

Posted by on 2014-12-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login