Žene žrtve rata ponovo će postaviti ploču žrtvama genocida

Višegrad

Višegrad

Članice Udruženja “Žena-žrtva rata” ponovno će na Mostu “Mehmed-paše Sokolovića” u Višegradu postaviti ploču u znak sjećanja na genocid nad Bošnjacima tog grada.

S obzirom na to da Udruženje posjeduje saglasnost za postavljanje spomenute ploče, naknadno ćemo odrediti termin njenog postavljanja, najavila je predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, nakon gotovo dvije godine otkako je ploča prvi put postavljena i nasilno uklonjena s tog mjesta.

Spomen-ploču je ovo udruženje prvi put postavilo 25. marta 2008. na “stratištu najkrvavijeg mosta u svjetskoj baštini, koji je pod zaštitom UNESCO-a”, a uklonili su je “načelnik Komunalne policije Višegrad Ilija Perišić i drugi”, koji su prethodno fizički napali Bakiru Hasečić, ostale članice Udruženja i srodnike ubijenih.

Nakon svega toga Perišić je pokrenuo prekršajnu prijavu protiv Udruženja “Žena-žrtva rata” i Bakire Hasečić. Zatim je Općinski sud za prekršaj Višegrad donio presudu kojom je izrekao novčanu kaznu Udruženju i Bakiri Hasečić od 3.000 KM.

Uslijedio je postupak pred Osnovnim sudom u Višegradu, gdje je obustavljen postupak protiv okrivljenih, a zatim i podnošenje žalbe Komunalne policija SO Višegrad na to rješenje Okružnom sudu Istočno Sarajevo, koji je 25. februara 2010. odbio žalbu kao neosnovanu i potvrdio obustavu postupka protiv Udruženja i Bakire Hasečić.

Iz Udruženja “Žena-žrtva rata” saopćeno je da će daljnju zakonsku proceduru, troškove prouzrokovane opstrukcije, fizičkog napada, nanošenja duševne boli prisutnim žrtvama i članovima porodica ubijenih, putne i troškove izrade ploče zastupati advokat Omer Borovac iz Goražda.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login