Zenica formirala mobilni tim građevinaca za hitne intervencije

Topčić Polje

Topčić Polje

Općinski štab Civilne zaštite Zenica formirao je stručni tim čiji je zadatak da sačini izvještaj o procjeni stanja klizišta s visokim stepenom opasnosti po ljude i materijalna dobra u ovoj općini.

Tako će se angažovati federalni, kantonalni i općinski geolozi, geodeti i građevinci. Izvještaji će biti osnov za poduzimanje mjera sanacije, a podaci će se koristiti i za procjenu sigurnog povratka evakuisanih osoba u domove, iz kojih su morali otići usljed prirodne nesreće.

Mašine u Topčić-Polju

Sačinjeni su prioriteti za eventualnu sanaciju klizišta prema stepenu opasnosti. Na 34 lokacije izvršena je inženjersko-geološka prospekcija (vizuelno opažanje terena i objekata) nakon elementarne nesreće, a narednih dana geolozi će obilaziti ugrožene lokacije i evidentirati kretanja klizišta.

U naselju Topčić-Polje nastavlja se raščišćavanje terena. Na tom lokalitetu angažovana je građevinska operativa koju je mobilisala Općina Zenica, zatim operativa federalne Civilne zaštite, Oružanih snaga i mašina koju je fondacija iz UAE donirala Općini Zenica. Ukupno je na terenu angažovano 29 voznih jedinica. Od toga je 18 kamiona i 11 specijalizovanih mašina.

Narednih dana radit će se i raščišćavanje klizišta Šerići, na donjem dijelu puta Volin potok – Šerići i Vukotići. Nakon završetka tih radova planiran je izlazak geologa na gornji dio klizišta Šerići. S ciljem prevencije i sprečavanja aktiviranja većih klizišta, planirani su i radovi u selu Puhovac, a na lokalitetu Vardište u toku je izrada potpornog zida sa pristupnim putom.

Održavanje puteva

Prema planu Štaba, u narednim danima uslijedit će raščišćavanje putnih komunikacija i otkopavanje zatrpanih kuća na lokalitetu Mala Rijeka i Orahovica, održavanje prohodnosti alternativnog puta za Bistricu i otkopavanje pristupnog puta ispod ceste na klizištu Kula. Raščišćavaju se novi nanosi na lokalitetu Dubovački potok – Orahovička rijeka i objekti u rejonu Starkuća uz putni pravac Nemila – Bistričak.

Odlučeno je da se formira mobilni tim sastavljen od tri vozne jedinice, koji će biti na raspolaganju Štabu za hitne intervencije.

Novčane donacije  

U svrhu sanacije posljedica poplava i klizišta, od 15. maja do 2. jula, na račun Općine Zenica uplaćeno je ukupno 432.600,64 KM. Novčane donacije uplatili su fizička i pravna lica, te drugi nivoi vlasti, saopćeno je iz Press službe Općine Zenica.

Posted by on 2014-07-08. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login