‘Zmajevi’ nositelji žrijeba za EURO 2016

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će nositelj u žrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“, koji će se održati 23. februara u Nici, odredila je danas zvanično Evropska fudbalska asocijacija (UEFA).

Zanimljivo, postoji mogućnost da jednu grupu sačinjavaju isključivo reprezentacije država nastalih raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije, a to su Bosna i Hercegovina, Hrvatska (drugi šešir), Srbija ili Slovenija (treći), Crna Gora (četvrti), Makedonija (peti), piše Anadolu Agency (AA).

Nositelji u žrijebu uz BiH bit će i Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska i Rusija. U drugoj jakosnoj grupi su: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska. Treći „šešir“ sačinjavat će Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska, dok će u četvrtom biti Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

U petom bubnju žrijeba svrstani su Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar, a u šesti najslabiji Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino i debitant u kvalifikacijama Gibraltar.

U kvalifikacijama će učestvovai 53 selekcije podijeljene u osam grupa po šest, te jednu u kojoj će biti pet reprezentacija. Najbolji prvi, drugi, te najbolji trećeplasirani iz jedne od devet grupa plasirat će se na EURO 2016, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj koja je po automatizmu organizatora direktno na šampionatu.

Osam trećeplasiranih igrat će baraž za četiri preostala mjesta na EP, koje će po prvi put 2016. godine brojati 24 nacionalna tima.

Kvalifikacije počinju 7. septembra ove godine, a završit će 15. oktobra 2015. Termini baraž mečeva su od 12. do 14. novembra, odnosno od 15. do 17. dana u istom mjesecu iduće godine. Žrijeb za EP bit će obavljen 12. decembra 2015. godine, a šampionat će se igrati od 10. juna do 10. jula 2016, javlja Anadolu Agency.

Posted by on 2014-01-25. Filed under EURO, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login