Znate li što se događa s vašim tijelom tokom seksa?

seks

seks

Američki kongres opstetričara i ginekologa proveo je anketu o tome koliko zapravo žene poznaju svoju anatomiju. Kako su rezultati bili zaista poražavajući, ubrzo je svjetlo dana ugledao vodič za bolje razumijevanje ženskog intimnog područja.

Portal womenshealthmag.com, objavio je nekoliko točaka iz spomenutog vodiča, a mi vam donosimo one najzanimljivije.

1. Kada muškarac vidi ili osjeti nešto uzbudljivo, njegov ponos u gaćama očvrsne. Ono što se događa ženama je puno manje vidljivo, ali također stimulirajuće. U onom trenutku kada ženski mozak prepozna potencijalno uzbuđenje, krv krene ubrzano kolati venama. Tako povećana cirkulacija potiče vaginalne izlučevine te stvara ‘prirodni lubrikant’ koji se sastoji od proteina i aminokiselina. Tako se ‘probude’ hiljade živčanih završetaka u vagini, koji su ujedno i najosjetljivije područje ženskog tijela.

2. Kada se žena seksualno uzbudi tkivo njezinog klitorisa se ukruti i nabubri. Ovisno o tome koliki je intenzitet uzbuđenja, kod nekih se žena klitoris može čak i utrostručiti. On u takvom stanju ostaje još neko vrijeme nakon što žena doživi vrhunac, pa tako često može prouzrokovati probleme kod mokrenja.

3. Tokom seksa, cerviks ili grlić maternice kod žene omekša. U onom trenutku kada skupinu živaca na cerviksu dotakne muški spolni organ ili neka igračka za seks, kod žene se aktivira ono područje u mozgu koje se aktivira i tokom predigre, uslijed čega nastaje eksplozija uzbuđenja.

4. Kod tek malog broja žena, oko 10%, postoji mogućnost da u trenutku kada dožive orgazam, ejakuliraju. Za takozvanu ‘žensku ejakulaciju’ zaslužne su kontrakcije donjih mišića zdjelice, koje su toliko jake da u trenutku orgazma izbace nekoliko kapi bistre tekućine iz mokraćne cijevi. No, ta tekućina nije mokraća, već je sastavljena od prirodnih šećera i prostatične kisele fosfataze koja se također nalazi u spermi.

Posted by on 2015-02-12. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login