Zoran Predin i ‘Lačni Franz’ sviraju na 10. Demofestu

Lačni Franz

Lačni Franz

Kultni slovenački rock bend “Lačni Franz”, predvođen karizmatičnim Zoranom Predinom, novo je ime revijalnog programa jubilarnog 10. Demofesta koji će biti održan od 20. do 22. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

“Lačni Franz” će pojačati muzički program “Beton” bine Demofesta, na kojoj će zasvirati 21. jula, druge festivalske večeri.

Bend su 1979. godine osnovali tekstopisac Zoran Predin i Oto Rimele, gitarista grupe “Zevs”, a originalnu postavu činili su bubnjar Andrej Pintarič, basista Zoran Stjepanovič i klavijaturista Mirko Kosi.

Tokom osamdesetih godina bend je bio veoma popularan i aktivan u vrijeme zlatnog perioda novog talasa u bivšoj Jugoslaviji. Najveći uspjeh donio im je album “Na svoji strani” iz 1986. godine. Ipak, po završetku albuma, Oto Rimele odlučuje da napusti bend i prelazi u “Laibach”, a na njegovo mjesto dolazi Milan Prislan.

Album “Sirene tulijo”, iz 1987. godine obilježila je obrada poznate poeme Francea Prešerna “Zdravljice”, koja je je u to vrijeme proglašena nepodobnom. Uspješnu deceniju završavaju učešćem na međunarodnom EBU rock festivalu u Novom Sadu i albumom “Tiha voda”, pojačani novim članom, perkusionistom Ninom Mureškićem.

Nakon pauze, “Lačni Franz” se ponovo okupio krajem 2005. godine i održao seriju koncerata širom bivše Jugoslavije. Posljednji, deseti studijski album pod nazivom “Svako dobro”, bend je objavio prošle godine.

Ovom najavom zaokružen je program “Beton” bine Demofesta, na kojoj će pored “Lačnog Franza” nastupiti Edo Maajka i “Bad Copy”, kao i banjalučki bendovi “Sopot”, “Shanghai Street Fight” i “Važno obavještenje”, saopćeno je iz Press službe Demofesta.

Posted by on 2017-03-18. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login