Afrički lideri će održati samit o Boko Haramu 8. aprila

ECOWASLideri centralnih i zapadnih afričkih zemalja održat će samit naredne sedmice kako bi pokušali smisliti zajedničku strategiju protiv nigerijske radikalne grupe Boko Haram, navodi se u saopćenju organizatora samita.

Samit 8. aprila bit će prvi te vrste od nigerijskih izbora prije sedmicu dana na kojima je pobijedio Muhamed Buhari, bivši vojni lider koji je obećao da će iskorijeniti Boko Haram, prenio je AFP.

“Kada se suočavamo s rastućim i sve intenzivnijim krvavim napadima fundamentalista protiv Nigerija, Nigera, Kameruna i Čada i u nizu posljedica po ove zemlje, dvije organizacije su odlučile nešto poduzeti”, navodi se u saopćenju Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike (ECOWAS).

Koalicija u kojoj su trupe iz četiri zemlje pokrenule su ofanzivu protiv grupe u pokušaju da uguše pobunjenike koji su se sada proširili preko granica svog uporišta u Nigeriji.

Sastanak u Malabu, prijestonici Ekvatorijalne Gvineje, zajednički organizuju ECOWAS i Ekonomska zajednica zemalja centralne Afrike (ECCAS).

Posted by on 2015-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login