Desetogodišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival objavljuje selekciju filmova koji će se prikazivati od 09. Do 11. maja

BHFF

BHFF

Izvršni odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala (BHFF) je objavio selekciju filmova za proslavu desete godišnjice postojanja. Ukupno je odabrano 13 filmova, pet dugometražnih, pet kratkometražnih i tri dokumentarna, koji će se prikazati od 9. do 11. maja u kinu «Tribeca» u Njujorku.

Filmovi koji će se emitovati na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani među 32 prijave iz 11 država: Bosna-Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Engleska, Irska, Italija, Makedonija, Nizozemska, Srbija, Slovenija i SAD.
Za “The Blockhouse,” koji je režirao Nebojša Šerić-Shoba, prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je svijetska premijera. Film govori o sudbini vojnika koji napušta ratnu liniju da bi stupio u kontakt s majkom.

Tri filma, “Kružni tok,” “Nešto slatko” i  “Hvala za Sunderland” će se premijerno predstaviti u SAD-u na Festivalu ove godine.

Kratki film Orsi Nagypala “Kružni tok” obrađuje lik ciničnog čovjeka koji se zaljubljuje u ženski glas s GPS-a. Film je dobio Nagradu Atlantic Grupe na Sarajevo Film Festivalu 2012. god.

“Nešto slatko,” kratkometražni film Jelene Gavrilović, prikazuje život desetogodišnje Ene koja se bori za svoje mjesto u svijetu i stalno ima potrebu za nešto slatko.

Dugometražni film Slobodana Maksimovića, “Hvala za Sunderland,” je crna komedija o tvorničkom radniku čiji se život raspada u jednom danu nakon što izgubi ukradene pare sa azijske dionice. Film se prvi put emitovao na Slovenskom Filmskom Festivalu 2012. god. i osvojio nagrade za najboljeg glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca i najbolji film.

S njujorškom premijerom na desetogodišnjem BHFF-u, film Arsena Ostojića “Halimin put” dirljivo govori o majci koja traži ostatke svog sina nakon što je nestao u ratu. Film je osvojio 12 nagrada žirija i publike sa šest festivala. Razgovor za režiserom će se održati tokom zatvaranja Festivala u 22:00 u The Varick Room.

Ostali filmovi uvršteni u selekciju:

•    “Mirza Delibašić – legenda,” film reditelja Mira Benkovića, intimno zapisuje život i karijeru profesionalnog bh. košarkaša Mirze Delibašića;
•    “Krivina,” dugometražni igrani film Igora Drljače, je o Bosancu koji se vraća kući iz Kanade da pronađe nestalog prijatelja, optuženog ratnog zločinca;
•    “Smrt čoveka na Balkanu,” režisera Miroslava Momčilovića, prikazuje kako umjetnik izvršava samoubistvo pred web kamerom koja tajno snima i kasnije reakcije njegovih komšija;
•    “Prtljag,” film Danisa Tanovića, govori o imigrantu koji se vraća u svoj rodni grad u Bosni da sahrani ostatke svojih roditelja;
•    “The Fix,” reditelja Ante Novakovića, je priča o dva prijatelja koja se pokušavaju iskupiti nakon što razočaraju svog filozofski-orijentisanog šefa kriminalca;
•    “Djeca,” dugometražni film Aide Begić, surovo prikazuje život dvoje siročadi bosanskog rata;
•    “Orkestar,” Pjera Žalice, se radi o dvadesetpetogodišnjoj karijeri sarajevskog benda;
•    “Zizi” je dokumentarni film Nedžada Begovića koji govori o običnom Sarajliji koji se pokazuje kao izvrsni pripovjedač.

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u također ulaze u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Ove godine, žiri BHFF-a čine uvaženi hrvatski režiser i scenarist, Goran Rušinović; čuveni filmski stvaralac i humanitarac, Bill Carter; i uspješni pisac i dokumentarni fotožurnalista, Sara Terry. Oni će dodijeliti slijedeće nagrade: Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Dokumentarni Film 2013. god.; Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Kratkometražni ili Animirani Film 2013. god.; i Nagrada BHFF™ Žirija za Najbolji Dugometražni Film 2013. god. Film može osvojiti nagradu irija ako je prikazan na BHFF-u 2013. god. i snimljen 2011., 2012. ili 2013. god. Nagrade žirija će biti najavljene kasnije 2013. godine.

Za sve informacije i kompletan program Festivala, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org. Ulaznice za jedan filmski blok su $14. Mogu se kupiti na blagajni prije prikazivanja bloka ili na web-stranici BHFF-a do 9. maja u 15:00. Svi filmovi imaju engleske podnaslove.

“Zlatna Jabuka,” nagrada publike za najbolje filmsko djelo, će se dodijeliti u The Varick Room u kinu “Tribeca” nakon završnog filma u subotu, 11. maja. Poslije toga će se održati zabava koja zatvara Festival.

Bosanskohercegovački Filmski Festival je godišnja manifestacija koja prikazuje savremenu bosanskohercegovačku kinematografiju, te filmove čija je tema Bosna i Hercegovina. Ovaj jedinstveni kulturni događaj služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno priznatih filmskih stvaralaca, te istovremeno doprinosi boljem razumijevanju ove zemlje, njene multikulturalnosti i kompleksne historije. Festival je do sada posjetilo nekoliko hiljada ljudi koji su do sada imali priliku vidjeti više od stotinu igranih, kratkih, dokumentarnih, te animiranih filmova. Organizuju ga dvije neprofitne organizacije u Njujorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine,

Radio Glas Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija posvećena očuvanju i jačanju svijesti o bosanskohercegovačkoj kulturi u Njujorku i šire. Radio Glas Bosne i Hercegovine emituje sedmični radio program na bosanskom jeziku, a istovremeno je i organizator mnogobrojnih kulturno-društvenih manifestacija za bosanskohercegovačku komunu. Za    dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.voiceofbh.org/.

Akademija Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija koja služi kao platforma za razne kulturne, umjetničke i edukativne programe koje vode njeni članovi, te koja prezentira talente i dostignuća dijaspore. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.academybh.org.

Posted by on 2013-05-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login