Dvorac Schönbrunn bilježi rekordan broj posjetilaca

Austrijsku atrakciju, dvorac Schönbrunn u 2014. godini posjetilo je 3,2 miliona osoba, što je za 5,3 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Schönbrunn

Schönbrunn

– Najnoviji rekord, više od tri miliona posjetilaca u austrijskoj turističkoj atrakciji broj jedan, dvorcu Schönbrunn, odraz je trajnog trenda razvoja gradskog i kulturnog turizma i potvrđuje opravdanost dosadašnjih i budućih investicija – rekao je austrijski vicekancelar i ministar turizma Reinhold Mitterlehner.

Ukupan profit dvorca u 2013. godini iznosio je 42,2 miliona eura. Od tog profita, 28,45 miliona eura otpada na prodaju ulaznica, a ostalih 8,15 miliona je dobit od kupovine.

U 2014. godini nastavljeni su radovi, a 13 miliona eura investirano je u restauraciju objekta, kao i u nove ponude posjetiteljima.

Za sam početak 2015. godine planirano je okončanje značajnog projekta reorganizacije ulaznih holova u ”Srebrnoj odaji” (Silberkammer) Sisi muzeja, kao i carskog apartmana u Hofburgu.

Svečano otvarenje ulaznog hola koji će posjetiocima ponuditi direktan ulaz u prostorije planirano je 19. januara, javio je Kontakt biro Grada Beča u Sarajevu – COMPRESS.

Posted by on 2015-01-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login