Energoinvest potpisao ugovor za izgradnju dalekovoda u Crnoj Gori

Energoinvest

Energoinvest

Energoinvest d.d. Sarajevo potpisao je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja-Čevo, u ukupnoj vrijednosti višoj od 29 miliona eura.

Uime Enegoinvesta, ugovor je potpisao direktor Enes Čengić, a sa crnogorske strane popisnik je Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora CGES, saopćeno je iz Energoinvesta.

“Naša kompanija je dobila ovaj posao u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će predvoditi regionalni konzorcij koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 km. Ovaj dalekovod treba da poveže sjever Crne Gore sa južnim dijelom, odnosno glavnog proizvođača električne energije u Crnoj Gori – Termolektranu Pljevlja sa jugom, kao i radi dalje interkonekcije podvnodnom mrežom prema Italiji”, navodi se u saopćenju.

Trasa dalekovoda prolazi kroz izuzetno zahtjevne planinske terene i potrebno je minimizirati uticaj dalekovoda na okoliš, imajući u vidu blizinu nacionalnog parka Durmitor.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultant INTEC – GOPA (Njemačka).

Kako je saopćeno, novi posao je potvrda dobrih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i regionalna saradnja, a podršku su na ovom projektu pružile vlasti obije država.

“Dobijanjem poslova i njihovom realizacijom u Albaniji, Iraku, Alžiru, na Kosovu i drugim tržištima, kao i stavljanjem potpisa na novi ugovor u Crnoj Gori, Energoinvest pokazuje svoju poslovnu vitalnost, te nas svrstava kao lidera u energetici u ovom dijelu Evrope. S druge strane, mi se suočavamo sa velikim problemima vezanim za naplatu naših realiziranih poslova, prije svega u Iraku i Libiji, zbog ratova u tim zemljama. Energoinvest čini sve kako bi kompanija ostala stabilna i vitalna, a zahvaljujući izgradnji dalekovoda Pljevlja – Čevo, naša firma će dobiti nove reference, otvaranje vrata za nove poslova u regionu i drugim tržišitma, ali će nam dati i finansijski poticaj da uspješno poslujemo”, rekao je direktor Čengić nakon potpisa ovog značajnog ugovora.

 

Posted by on 2014-12-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login