International Business Times piše o ‘Titovom bunkeru’

Konjic, ARK

Konjic, ARK

Magazin International Business Times posjetio je Titov bunker u Konjicu i napravio fotoreportažu o ovom, kako kaže njihov novinar David Sim, napuštenom reliktu Hladnog rata.

IB Times piše da je gradnju naredio sam Josip Broz Tito 1953. godine, s ciljem zaštite državne vrhuške u slučaju nuklearnog napada. Do napada nikad nije došlo, a gradnja je napokon završena 1979. godine, samo godinu dana prije Titove smrti.

Objekat je građen punih 26 godina, a u izgradnju tog vojnog skloništa uloženo je četiri milijarde i šesto miliona američkih dolara. Bio je namijenjen za smještaj glavnokomandujućeg vrhovne komande, skupštine, vlade u slučaju ratnih opasnosti posebno u slučaju eventualnog nuklearnog udara. Mogao je primiti 350 ljudi.

Danas se u ovom prostoru održava Bijenale savremene umjetnosti, a pohranjena je i zbirka savremene umjetnosti čiji su autori neki od najznačajnijih umjetnika Evrope.

Posted by on 2014-12-04. Filed under Konjic, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login