Izložba: “Geopolitičke zone sadašnjosti”

Geopolitičke zone sadašnjosti

Geopolitičke zone sadašnjosti

Samostalna izložba “Geopolitičke zone sadašnjosti”, bh. umjetnice Lane Čmajčanin postavljena je u galeriji Duplex100m2 u Sarajevu.

Tom izložbom propituje se promjena bh. granica kroz historiju te društveno-politički aspekti tih procesa.

Izložba obuhvata tri prostorne instalacije koje usprkos svojoj geometrijskoj preciznosti i arhivskoj utemeljenosti na postojećim geopolitičkim, vojnim, školskim i drugim relevantnim kartama, odnosno mapama, postaju zamagljena mjesta kojima se narušava općeprivaćena i sistemska fabrikacija vladajućih historijskih istina.

Lana Čmajčanin sažima i preklapa sadržaje mapa, koristeći se uobičajenim kartografskim sredstvima i tehnikama graviranja, crtanja i prikazivanja, te stvara prostor u kome je moguće dovesti u pitanje geopolitičku historizaciju granica BiH, počevši od Rimskog carstva do Dejtonskog sporazuma.

Autorica pojašnjava da je dio izložbe i rad nazvan Modularna geografija. Radi se o vrsti kocke s iscrtanim kartama, a pomjeranje te kocke omogućava kreiranje granica po želji.

– Bilo mi je bitno da posjetiocima dam mogućnost da se sami poigraju granicama i formiraju ih onako kako to žele – kazala je autorica.

Rad na tim instalacijama, koje povezuju angažirano propitivanje geopolitičkog prostora, autorica započinje samostalnom izložbom u novembru 2014. u KC Tobačna 001(Ljubljana), nastavlja u decembru 2014. u galeriji SIZ( Rijeka) i nadograđuje novim gravurama i zahvatima u okviru izložbe u Sarajevu.

Lana Čmajčanin (1983.) živi i radi u Sarajevu, članica je Udruge za kulturu i umjetnost “Crvena“.

Izložba “Geopolitičke zone sadašnjosti” bit će postavljena do 25. juna u galeriji Duplex100m2 u Sarajevu.

Posted by on 2015-06-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login