Jablanica: Helikopteri neophodni i danas na požarištima

Jablanica, požar, helikopteri

Jablanica, požar, helikopteri

I danas će biti potrebno djelovanje helikoptera na požarištima Donja Jablanica i Draganjska planina, navode iz Općine Jablanica.

Na požarištu Donja Jablanica je najjača koncentracija plamena u tri požarne tačke u strmim padinskim dijelovima prema masivu Čvrsnice. Gornja tačka se nalazi ispod samih stijena, koje otežavaju efikasno djelovanje helikoptera.

Na požarištu Draganjska planina jučer u popodnevnim satima vidljivost je bila dobra, te je u dva navrata djelovano iz zraka, a sve u cilju zaustavljanja požarne linije prema konjičkoj općini i niz strmi padinski masiv oslonjen na Draganjsku kotlinu.

Iako sinoć nisu bila ugrožena naselja, i dalje postoji opasnost od širenja požarne linije prema naselju Donja Jablanica.

Imajući u vidu da se situacija na oba požarišta stalno usložnjava potrebno kontinuirano djelovanje dva helikoptera, navode iz Općine Jablanica.

Jučer je u jutarnjim satima na požarištima oko Jablanice gašenje požara potpomognuto je sa dva helikoptera Oružanih snaga BiH u vremenu koji su od 8.00 do 10 sati izvršili 19 izbačaja vode, četiri na požarištu Draganjske planine i 15 na požarištu kod Donje Jablanice.

Djelovanjem helikoptera usporene su tri požarne tačke u daljnjem napredovanju požara prema Donjoj Jablanici i Plasi, ali nisu u potpunosti ugašena požarna čvorišta.

U popodnevnim satima je djelovao helikopter po požarnoj liniji iznad Donje Jablanice šest puta i Draganjske planine dva puta.

Iz Općine Jablanica navode da je nedovoljno djelovanje jednog helikoptera na dva požarišta sa ovako velikom požarnom linijom.

Posted by on 2013-08-19. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login