Jablanica: Situacija nešto bolja, ali požari još aktivni

Jablanica, požarSituacija na području Jablanice je nešto bolja nego juče, ali bojim se da ukoliko porastu temperature da će to ponovo eskalirati, potvrdio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić.

Kiša i nevrijeme koje je u posljednja dva dana zahvatilo veći dio BiH, zaobišlo je Jablanicu koja se posljednjih dana bori sa vatrenom stihijom.

Prema riječima Nezirića, na području Jablanice jutros je palo tek nekoliko kapi kiše, ali je situacija sa požarom nešto bolja u odnosu na jučerašnju.

“Požar je trenutno pritajen prema visovima, ali se nalazi na velikoj visini i širenje bi moglo ugroziti pravac prema planini Plasa”, pojasnio je Nezirić.

Međutim, vatrogasci i mještani su i dalje na terenu, ali u jednom nižem dijelu oko Donje Jablanice, a problem predstavlja nepristupačan teren u visovima.

“Na potezu prema Prenju imamo dvije kolibe u kojima se smjenjuju ljudi. Nekih desetak ljudi svakodnevno rade na pravljenju prepreka za obustavljanje prodora požara prema te dvije planinarske kućice”, istakao je Nezirić i dodao da su u prethodna dva dana imali poziv za podršku na ovom lokalitetu.

“Prekjuče i juče smo imali poziv da im pokušamo dati podršku jer se požar bližio njima, ali smo sinoć u kasnim satima uspjeli zaustaviti nagli prodor požara prema ti objektima”, pojasnio je Nezirić.

Požar je izbio prije desetak dana u podnožju planine Prenj na području općine Jablanica nakon udara groma.

Posted by on 2013-08-10. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login