Jajce se vratilo na turističku scenu

Jajce

Jajce

Grad Jajce desetljećima privlači ljubitelje priodnih ljepota, kulturne baštine, fotografe, umjentike, istražitelje, hodočasnike i turiste. Do devedesetih godina ovo mjesto je godšinje posjećivalo i do 250.000 turista. Posljednje dvije godine mnogo se uradilo na poboljšanju turističke ponude ovog, kako kažu, bisera bh. turizma. Turiste privlače i brojne manifestacije, koje se organiziraju u ovom gradu, poput skokova na Plivi i svjetskog prvenstva u ribolovu.

Za Jajce kažu da je grad kulturnog nasljeđa, zelenila, vode i kamena.

U ovom gradu izgrađen je jedan od prvih hotela u Bosni i Hercegovini, a osamdesetih godina Jajce je proglašeno kao najuređenije turističko mjesto u bivšoj državi.

Jedan od kulturnih spomenika Jajca jeste i srednjovjekovna tvrđava, sagrađena u 13. stoljeću. Ovo mjesto bilo je sjediše bosanskih kraljeva.

„Sistem gradskih zidina s kulama, tabijama i kapijama spušta se sve do rijeka Plive i Vrbasa, gdje su nekada rijeke bile prirodna odbrana od neprijatelja, tako da je cijeli kompleks gradskih zidina Jajca, zajedno sa ovom srednjovjekovnom tvrđavom na vrhu, stjenovita i jajolike gromada što sve čini srednjovjekovni utvrđeni grad, koji je bio od velikog značaja u Srednjem vijeku“, kaže turisitčki vodič Aida Softić-Joldić.

Jedna od turističkih atrakcija koja se nalazi u staroj historijskoj jezgri Jajca su i katakombe.

„Riječ je o podzemnoj crkvi Hrvoja Vukčića Hrvatinića iz 14. stoljeća. To je jedan od posebno značajnih spomenika koji se mogu vidjeti u Jajcu, a svjedoči o srednjovjekovnoj bosanskoj istoriji i o moćnoj porodici Vukčića Hrvatinića. Napravljen je s ciljem da to bude njihovo posljednje mjesto počivališta“, dodaje Softić-Joldić.

U Jajcu je 1943. godine održano i drugo zasjedanje AVNOJ-a. O tom događaju svjedoči i muzej, koji je jedan od malobrojnih muzeja u Europi posvećen antifažizmu.

Jedna od najspojećenijih lokacija jeste i vodopad u centru grada, gdje se spajaju rijeke Pliva i Vrbas.

U Jajcu je prije dvije godine otvoren i turisitčki info centar, u kojem turisti mogu dobiti sve potrebne informacije tokom boravka u tom gradu.

„Čitao sam dosta o Jajcu. Tu je stari kraljevski grad. Želim vidjeti džamije, crkve, vodopad, a posebna radost mi je vidjeti plivska jezera“, kaže Martin, turist iz Republike Češke.

„Mi smo došli ovdje jer je jedan naš prijatelj rođen u Jajcu. To je razlog što smo tu. Veoma zanilmljiv grad. Uživamo boraveći ovdje“, kaže Aleks, turist iz Austrije.

Nekoliko kilometara dalje nalaze se i Veliko i Malo plivsko jezero. Ovo mjesto ima velik značaj za razvoj sporta, rekeracije i ribolova.

Posebna atrakcija je komples vodenica, koje su izgrađene sedrenim pragovima između Velikog i Malog plivskog jezera, popularno nazvanog Mlinčići.

„Zanimljivo je to što je svako na svoj mlin naveo vodu, ali u skladu s prirodom. Kada bi danas pokušali da neki tok rijeke razdvojite na dvadeset manjih jednakih tokova, pitanje bi bilo da li bi ispio. Kompleks mlinica zajedno s plivskim jezerima je nacionalni spomenik i pod zaštitom je države“, kaže Amir Bašimamović, fotograf i turistički vodič.

„Siguran sam da nam treba jedan hotel više kategorije. To je bilo posebno primjećeno proteklih mjesec dana kada smo imali održavanje svjetskog prvenstva u ribolovu i kada su svi kapaciteti bili popunjeni. Nije bilo mjesta ni za koga, osim za te takmičare. Trebaju nam dodatni hotelski kapaciteti, a to bi trebalo biti financirano iz privatnog sektora“, kaže načelnik Jajca Edin Hozan.

Jajce se poljednjih godina povezuje i sa susjednim općinama, poput Mrkonjić-Grada, kako bi se unaprijedila turistička ponuda i privukli gosti.

Jajce se vratilo na turističku scenu i može biti primjer kako se i u vremenima krize može uspješno poslovati.

Posted by on 2015-08-28. Filed under Jajce, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login