Jak zemljotres potresao Bugarsku

zemljotres Zemljotres jačine 5,8 stepeni Richterove skale pogodio je Bugarsku oko 2.00 sata poslije ponoći, a potres se osjetio i širom Srbije.

Epicentar je bio kod Pernika, 24 kilometra zapadno od Sofije, na dubini od 9,4 kilometara. Trajao je nekoliko minuta, a usledila je serija naknadnih udara.

Brojni stanovnici Sofije, Pernika i drugih gradova noć su proveli na ulicama, a jako podrhtavanje tla osjetilo se i u Srbiji – u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu i drugim mjestima, kao i u Beogradu, javlja B92.

Prema podacima civilne odbrane u Bugarskoj, zemlju je u naredna tri sata pogodilo bar još 15 naknadih potresa, u trajanju od po desetak sekundi, od kojih je najjači bio snage 4,3 stepena Richterove skale. Posljednji se osjetio jutros oko 4.00 sata.

“Epicentar potresa je bio u blizini Sofije, između gradova Pernika i Radomira. Od tada smo zabilježili velik broj naknadnih udara”, saopštio je Seizmološki institut Bugarske.

Izveštaja o žrtvama, povrijeđenima ili većoj šteti nema, a nije bilo ni prekida snabdjevanja električnom energijom ili telekomunikacionih veza.

Kako prenosi bugarska agencija Fokus, jak zemljotres se osjetio i u Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj.

Zemljotres koji se osjetio i širom Srbije, potresao je Bugarsku samo dva dana nakon što je potres jačine 6 stepeni Richterove skale pogodio sjeverni deo Italije, kada je poginulo šest ljudi i pričinjena značajnija materijalna šteta.

U Bugarskoj dugo nije bilo potresa ove jačine, a mediji prenose da je Soffiju posljednji put pogodio ovako jak zemljotres još 1917. godine.

Posted by on 2012-05-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login