Klementine izvrstan izvor vitamina C

Klementine

Klementine

Klementine su mnogo više od sitnih narandži. One su zapravo nešto između narandže i mandarine. Imaju slatki okus, hranjive su i samo jedna klementina nadopunit će vas impesivnim količinama vitamina C, kao i drugim vitaminima i mineralima.

Nešto malo više od 36 miligrama vitamina C, koliko sadrži samo jedna klementina, je oko 40 procenata koliko treba jednom odraslom muškarcu ili čak 50 procenata koliko je potrebno ženi. Klementine su odličan izvor vlakana i kalija. Jedna klementina ima 1,3 grama vlakana. Zbog vlakana vaše tijelo ima više vremena da apsorbira vitamine i minerale iz hrane. Jedna klementina sadrži 131. miligram kalija.

Klementine sadrže jedinjenja koja se zovu flavonoidi, a poznato je da flavonoidi smanjuju rizik od moždanog udara, srčanog udara, kao i nekih vrsta tumora.

Klementine možete konzumirati čiste ili ih miješati u određene salate. Preporučuje se konzumacija sa medom, cimetom ili čokoladom, ukoliko volite hranjiv desert.

Posted by on 2015-01-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login