Kosovo zakonom brani odlazak na strana ratišta

Skupština Kosova

Skupština Kosova

Skupština Kosova je u četvrtak usvojila nacrt zakona o zabrani učešća građana Kosova u oružanim sukobima van teritorije Kosova.

Zakon je podržalo 60 poslanika, 17 je bilo protiv, dok su dva bila uzdržana, prenose agencije.

Razmatranje nacrta zakona nije bilo na dnevnom redu plenarne sjednice, ali se o njemu raspravljalo nakon što je usvojen prijedlog poslanika Dauta Haradinaja iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, predsjednika Komisije za unutrašnje poslove.

Poslanici, međutim, nisu usvojili amandmane koje je predložio opozicioni Pokret Samoopredjeljanje, pošto nisu predhodno prošli kroz skupštinsku komisiju.

Kazna do 15 godina zatvora

Skupština Kosova je u januaru u prvom čitanju razmatrala ovaj zakon, koji je urađen kao jedan od prioritetnih zakona novog saziva Skupštine, a u cilju uspješnije borbe protiv terorizma i vjerskog ekstremizma.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, najmanje 300 Kosovara uključeno je u borbe u Siriji i Iraku, dok se, prema saopćenju Tužilaštva, na Kosovu vodi istraga protiv 135 lica zbog sumnje za umiješanost u slučajeve koji su povezani s terorizmom.

Zakon predviđa kazne od pet do 15 godina za svakog ko učestvuje u oražanim sukobima van Kosova, kao i za svakog ko organizira, regrutira, rukovodi ili trenira osobe ili grupe osoba s ciljem pridruživanja i učešća u stranim vojskama ili policijama, u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Također su predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora za svakog ko poziva i podstrekuje na ta krivična djela.

Posted by on 2015-03-13. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login