Makedonija odlučna u borbi protiv pedofilije

Makedonija, Skoplje

Makedonija, Skoplje

Komentirajući nedavne izmjene kaznenog zakona kojima su pooštrene kazne za pedofiliju u Makedoniji, u intervjuu za Anadolu Agency (AA), zvaničnik makedonskog ministarstva rada i socijalne politike Muhittin Kahveci je istakao da su izmjene donesene na osnovu opsežnih istraživanja u koja su bli uključeni svi relevantni faktori u zemlji i da je izmjene podržalo i ministarstvo pravde i sve druge vladine i nevladine organizacije koje se bave zaštitom djece.

Naglasivši da je i Makedonski parlament usvojio spomenute izmjene zakona kojima se predviđaju veće sankcije za pedofiliju i obavezna medicinska terapija izvršiocima tog zlodjela, Kahveci je kazao da su kazne za seksualno zlostavljanje djece do do dobi od 14 godina povećane sa osam na 12 godina zatvora, a da su predviđene kazne za zlostavljanje koje završi smrću ili teškim povredama žrtve od deset godina do doživotnog zatvora.

Osvrnuvši se i na predviđene medicinske terapije i hemijska kastracija, Kahveci je kazao da će sud izricati kazne medicinske terapije za one zlostavljače djece koji to budu činili više puta i koji budu smatrani prijetnjom za okolinu. On je dodao da će osuđenicima kojima bude izrečena terapija biti smanjene zatvorske kazne.

Pedagogica makedonskog Ureda za socijalne poslove Nevena Petrovska je kazala da je stručni tim Ureda radio na izradi i realizaciji kampanje informisanja djece i njihovih roditelja o pedofiliji i da su u okviru tog projekta u 152 makedonske škole podijeljene brošure sa osnovnim upozorenjima i informacijama o pedofiliji.

Naglasivši da je do sada u Makedoniji osuđeno 145 osoba za pedofiliju, Petrovska je kazala da je 26 odsto tih osuđenika izašlo iz zatvora, a da Ured na svojoj internet stranici, koju je posjetilo blizu 325.000 ljudi, stalno upozorava na sve osuđenike kako bi građani bili informisani i mogli preduzeti jače mjere zaštite.

„Najstariji osuđenik za pedofiliju je sedamdesetosmogodišnjak, a najmlađi dvadesetrogodišnjak. Najviše osuđenih je u dobi od 30 do 40 godina. Oni dolaze iz svih etničkih skupina i iz svih dijelova zemlje. Među njima su i niže i visoko obrazovani ljudi, a čak 97 odsto osuđenih su muškarci“, kazala je Petrovska.

Govoreći o žrtvama pedofilije, Petrovska je kazala da je najmlađa registrirana žrtva pedofilije u Makedoniji trogodišnje dijete, a da su najčešće mete dapada djeca u dobi od 12 do 14 godina.

Naglasivši važnost borbe protiv ovog problema u društvu, Pestrovska je pozvala na bolju saradnju roditelja, zajednice i vlasti.

Posted by on 2014-02-15. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login