Mirza Skenderagić dobitnik stipendije Fondacije “Karim Zaimović”

Tajna džema od malina

Tajna džema od malina

Student četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti, Odsjeka za dramaturgiju, Mirza Skenderagić dobitnik je ovogodišnje stipendije Fondacije “Karim Zaimović”.

Na pres-konferenciji tim povodom u Sarajevskom ratnom teatru Lajla Zaimović-Kurtović, sestra Karima Zaimovića i članica UO Fondacije, navela je u obrazloženju te odluke da ovogodišnji dobitnik stipendije ima visoki prosjek tokom studija i sadržajne vannastavne aktivnosti.

Skenderagić je, kako je istaknuto, ranije završio i studij žurnalistike, a diplomski rad mu je bio iz filmske režije. Piše kritike, eseje…

Ovogodišnji dobitnik stipendije nije krio oduševljenje te je u izjavi za novinare izrazio zahvalnost obitelji Zaimović i ostalim članovima fondacije koja nosi ime Karima Zaimovića.

– Često se i uvijek iznova vraćam pričama Karima Zaimovića, koje mi uvijek otkriju neka nova saznanja – kazao je.

Član UO Fondacije Senad Pećanin podsjetio je da ta fondacija stipendije dodjeljuje studentima iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, a u proteklih 19 godina mnogi od njihovih dosadašnjih stipendista postigli su značajne rezultate u oblastima kojima se bave i dobitnici su  domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Fondaciju “Karim Zaimović” pokrenuli su 1996. godine obitelj Zaimović i profesor Zdravko Grebo u namjeri očuvanja imena i djela novinara i književnika Karima Zaimovića, koji je poginuo 1995. godine (u 25. godini) kao žrtva granatiranja Sarajeva.

Među osnivačima Fondacije su i Nezavisni magazin “Dani” iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva i izdavačka kuća SAF iz Celja, a cilj je stipendiranja talentiranih studenata iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz tih oblasti.

Karim Zaimović bio je talentirani novinar i književnik. Autorske tekstove počeo je objavljivati u 14. godini, na trećem programu Radija Sarajevo. Njegova knjiga priča “Tajna džema od malina” objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radiodrame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova.

Posted by on 2014-12-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login