MMF odobrio aranžman sa Srbijom

MMF

MMF

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio blizu 1,2 milijardu eura za novi, trogodišnji, Stand-by aranžman za Srbiju čiji su predstavnici kazali kako namjeravaju ova sredstva tretirati kao mjere predostrožnosti.

Stand-by aranžman ima tri dijela: obnavljanje javnog finansijskog sektora, povećanje stabilnosti i elastičnosti finansijskog sektora, te primjenu sveobuhvatnih strukturalnih reformi što bi zajedno trebalo stvoriti solidne temelje za otvaranje radnih mjesta i povratak na održiv ekonomski rast, saopćeno je iz MMF-a.

Srbija već tri godine nema aranžman s MMF-om i u tom razdoblju budžetski deficit joj je postao najveći u Evropi.

Stanovnici Srbije novac prebacuju iz ruke u ruku, pazi se na svaki dinar.

“Gledam gde su rasprodaje, gledam gde je jeftinije, ne na uštrb kvaliteta. Ako treba da kupim manje, ali da je kvalitetno, ali ne kupujem da se baca”, govori Boško, jedan od anketiranih građana Beograda.

Njegov sugrađanin Dragan ističe kako vodi “strogo računa” o novcu.

“Pošto je penzija mala, onda mora da se vodi računa o svakom dinaru”, ističe.

Na isti način želi se ponašati i država, kako bi godinu završila u što manjem minusu. Da bi to osigurala, potreban joj je aranžman s MMF-om.

Posted by on 2015-02-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login