Nadležni žele spriječiti nestanak Prokoškog jezera

Fojnica Prokoško jezero

Fojnica, Prokoško jezero

Na lokalitetu Prokoškog jezera, na inicijativu načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića je održan sastanak sa premijerom i ministrima Srednjobosanskog kantona u čijoj nadležnosti i jeste lokalitet Prokoškog jezera. Tema sastanka je bila kako očuvati ovaj prirodni dragulj.

Naime, nedavno je također na lokalitetu Prokoškog jezera održan sastanak na kojem su prisustvovali ministar Nijaz Helez, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK, ministar Sedžad Milanović, Ministarstvo privrede SBK i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Tada je dogovoreno da će nadležni učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se što prije obezbjedila neophodna sredstva i načinili prvi koraci te zaustavila daljna devastacija i propadanje Prokoškog jezera.

Nakon što je Vlada SBK je na svojoj sjednici donijela Odluku o izdvajanju sredstava namijenjenih za zaštitu okoliša za 2013.godinu odnosno za izgradnju kanalizacione mreže na Prokoškom jezeru, radovi su otpočeli. Prva faza radova podrazumjeva izgradnju dijela kanalizacione mreže i kolektora.

Trenutno se radi jedan krak kanalizacione mreže putem kojeg će se veći dio otpadnih voda odvoditi a koje se do sada direktno ulijevaju u Jezero. Trasa navedenog kraka kanalizacije će ujedno biti iskorištena za uređenje šetališne staze. Na kraju, planiran je biološki kolektor, gdje će se otpadne vode ulijevati i prečišćavati.

Nakon obilaska terena nadležni, članovi Vlade SBK su jednoglasno podržali ovakvu inicijativu spašavanja Prokoškog jezera. Ono oko čega su zauzeli jasan stav jeste da se zaustavi svaka daljna gradnja na lokalitetu Prokoškog jezera te da će koordinirano djelovati i spriječiti svaki pokušaj gradnje bilo kakvog objekta.

Sljedeći korak koji je u planu, nakon završetka izgradnje kanalizacione mreže, jeste vraćanje pritoka i izvora koji gravitiraju ka jezeru. Naime, veliki broj prirodnih izvora,pritoka/potoka, koji su se ulijevali u jezero i tako obezbjeđivali dovoljnu količinu vode za njegov opstanak, lokalno stanovništvo/vlasnici postojećih vikendica su iskoristili za snadbijevanje pitkom vodom tako što su crijevima vodu sa izvorišta i iz potoka odveli do svojih vikendica i skoro zaustavili prirodno napajanje samog jezera.

U narednoj fazi će biti izgrađen vodovod i na takav način će se obezbijediti kvalitetno snadbijevanje pitkom vodom za već postojeće objekte.

Nadležni upozoravaju, da bez obzira što se radi na rješavanje neophodne infrastrukture za postojeće objekte, to ne znači njihovu legalizaciju. Kako kažu, ovi infrastrukturni radovi izvode se samo s jednim ciljem, da se Prokoško jezero sačuva odnosno spriječili njegova dalja devastacija.

Naime, za njegov opstanak neohodno je urgentnim djelovanjem zaštiti njegove vitalne funkcije tj. dotok vode i odvod otpadnih voda. Kada se riješi infrastruktura, u trećoj fazi radova na Prokoškom jezeru bit će definisano buduće upravljanje i održavanje samog lokaliteta Prokoškog jezera kroz organizovan nadzor i kontrolu ovlaštenih osoba tzv.rendžerske službe.

Tako će već od narednog proljeća biti nemoguće automobilom doći u neposrednu blizinu te ponašati bez ikakvog reda. Također strogo će biti zabranjeno loženje vatre i odlaganje smeća, osim na posebnim mjestima.

Kada bude realizovane sve navedene faze sanacije, bit će to prvi korak da se ovaj prirodni dragulj – Prokoško jezero spasi od daljeg propadanja i nestanka, zaključak je nadležnih.

Posted by on 2013-11-06. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login