Njemačka i Britanska incijativa za BiH pred ministrima EU ovog mjeseca

EU, BiHSpecijalni izaslanik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini najavila je da će novu inicijativu šefova diplomatija Njemačke i Velike Britanije o pristupu EU prema BiH ministri vanjskih poslova Unije razmatrati već 17. novembra na Vijeću za vanjske poslove EU.

Njemački i britanski ministar vanjskih poslova pokrenuli su u srijedu inicijativu za brže približavanje BiH Europskoj uniji i pozvali političare u BiH da što prije krenu u nužne reforme čim se formira nova vlast nakon nedavnih izbora.

Mogherini je ocijenila je da je inicijativa dvojice ministara došla u pravo vrijeme i da se odnosi na konkretna pitanja, te da je to novi pristup, s ciljem da se BiH vrati na reformski put i nastavi put ka EU.

“Mi se svi slažemo da nakon nedavnih izbora Bosna i Hercegovina ne smije ostati u pat poziciji. EU i njeni međunarodni partneri u prošlosti su napravili dobar posao kako bi pomogli državi BiH u prevladavanju izazova. Međutim, potreban je novi duh da bi se efikasno uhvatilo u koštac s reformama koje su ključ ne samo za putu ka EU, nego i za život građana BiH”, navodi se u izjavi šefice diplomatije EU.

Ona je najavila da namjerava posjetiti Sarajevo kao bi razgovarala sa novim vođstvom izabranim na izborima o daljim potezima u provedbi reformi.

Ministri Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond u srijedu su sa konferencije održane sa ministrima država iz jugoistočne Evrope uputili otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost BiH.

Stoga je, naveli su, nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme, te će Briselu predložiti da od izabranih političara traže da se na to obavežu pismenom izjavom i plan reformi dogovore s EU.

“Ako vaši političari to učine, onda ćemo mi zauzvrat od EU-a tražiti da, nakon dugog kašnjena, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, kažu ministri.

Ministri navode da novi pristup ne mijenja uvjete pristupanja EU i ne predstavlja smanjenje standarda te da, ako BiH želi uživati pogodnosti članstva u Uniji, mora ispuniti uslove koji vrijede za sve buduće članice, uključujući rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić – Finci.

“Ali mi ovo ne možemo uraditi sami. Trebaju nam partneri u BiH s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo”, poručili su njemački i britanski ministar građanima BiH.

Vašington: Nova šansa za BiH

Podrška inicijativi dvojice ministara stigla je i od zvaničnog Vašingtona. Portparol State Departmenta Jen Psaki je izjavila kako se nakon nedavnih izbora u BiH pruža mogućnost liderima da provedu neophodne reforme za izgradnju efikasnije, demokratske i prosperitetne države.

“U narednim mjesecima, mi ćemo usko sarađivati s našim evropskim partnerima kako bismo podržali donošenje i provedbu reformi za ubrzan napredak BiH ka evropskim i evroatlantskim integracijama”, saopšteno je iz State Departmenta.

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, kako prenosi Hina, rekla je da je njemačko-britanska ideja nastavak inicijative koju je Hrvatska Briselu predložila u februaru.

“Velika Britanija i Njemačka krenule su u inicijativu da se promijeni pristup prema BiH, da se iz pasivne uvjetovanosti krene u aktivnu uvjetovanost, da se ne kaže samo ovo su kriteriji koje morate ispuniti, nego radit ćemo s vama da ih ispunite”, rekla je Pusić novinarima.

Pusić je rekla kako je sada važno da ta inicijativa postane službena inicijativa bloka 28 evropskih država.

“Iznimno je važno da se uz sve druge krize u europskom susjedstvu BiH vrati na dnevni red EU-a”, naglasila je ministrica.

rse / bih-x

Posted by on 2014-11-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login