Obilježavanje 70. godišnjice Bitke na Neretvi

 Bitka na Neretvi

Bitka na Neretvi

Više hiljada antifašista iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije okupilo se danas u Jablanici, gdje je održana centralna manifestacija povodom 70. godišnjice Bitke za ranjenike u Drugom svjetskom ratu, poznatije kao Bitka na Neretvi.

“Mi danas želimo dati podršku svim onim ljudima koji žele biti antifašisti, poslati poruku da borba nije gotova, da fašizam nije pobijeđen na ovim prostorima i da hoćemo i moramo nastaviti tamo gdje su stali antifašisti koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu”, kazao je predsjednik Odbora za obilježavanje godišnjice Nijaz Skenderagić.

Na obilježavanje su došle hiljade antifašista iz svih dijelova BiH, a autobusi stižu i iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

“I ono što nas posebno raduje jest masovan dolazak dalmatinskih boraca, dakle čuvenih dalmatinskih brigada koje su sudjelovale u bitci za ranjenike”, kaže Skenderagić.

Među okupljenima nalazi se veliki broj mladih s partizanskim obilježjima i zastavama bivše Jugoslavije, koji su došli obilježiti, kako su kazali, najhumaniju bitku u historiji čovječanstva, a s obzirom na odnos vojske prema ranjenim suborcima.

U okviru manifestacije otvoren je Muzej “Bitke za ranjenike na Neretvi”, a uslijedit će i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima.

Bitka na Neretvi, na ovim prostorima nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom trajala je od januara do aprila 1943. godine.

Bio je to zajednički napad Sila osovine kojom su Nijemci željeli uništiti središnje zapovjedništvo i glavnu partizansku bolnicu. U napadu su sudjelovale njemačke i talijanske divizije, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica.

Procjenjuje se da je više od 150 000 vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici. Do kraja aprila ubijeno je oko osam hiljada partizana, a zarobljene su još oko dvije hiljade. Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svom zapovjedništvu, bolnici i svim ranjenicima – zbog čega se ova bitka naziva i Bitkom za ranjenike.

Po njoj je snimljen i čuveni filmski ep Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” u kojem su, među ostalima, glumile i svjetske zvijezde poput Orsona Wellesa i Yula Brynnera.

Posted by on 2013-05-11. Filed under Bosna i Hercegovina, Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login