Obilježena godišnjica od nuklearne katastrofe

zemljotres, Japan Japan je u nedjelju obilježio prvu godišnjicu otkako je zemljotres jačine 9 stepeni Richterove skale pogodio zemlju i naknadno izazvao cunami u sjeveroistočnom dijelu zemlje pokrenuvši najveću nuklearnu katastrofu od nesreće u Černobilu 1986. godine.

Više od 19.000 osoba je stradalo ili nestalo 11. marta u dvostrukoj prirodnoj nesreći, u kojoj je uništeno više od 370.000 kuća.

Od tada mnoge ceste su ponovo izgrađene, a ruševine očišćene. Međutim, 260.000 osoba još uvijek živi u privremenim skloništima u prefekturama Iwate, Miyagi i Fukushima.

Japan je minutom šutnje, u 2 sata i 46 minuta po lokalnom vremenu, odao počast žrtvama katastrofalnog zemljotresa.

Japanski car Akihito, carica Michiko i premijer Yoshihiko Noda prisustovali su komemoraciji u Tokiju, javio je DPA.

Car Akihito izrazio je nadu da će japanski narod nastaviti naporno da radi na poboljšanju uslova u najgore pogođenim područijima i izrazio je zahvalnost za podršku koju je Japan dobio od cijelog svijeta.

‘Mnogi narodi diljem svijeta reagovali su nakon katastrofe koja nas je zadesila i slali su nam spasilačke timove i nudili svoju pomoć. Duboko sam zahvalan na dobroti koju su nam narodi svijeta ukazali’, rekao je car.

Kritičari kažu da je oporavak Japana veoma spor i da su vlasti smjestile žrtve u male, montažne stambene jedinice locirane daleko od centra grada.

Međutim, premijer Noda obećao je da će ubrzati oporavak regiona najviše pogođenih katastrofom.

Zbog nuklearne krize više od 80.000 osoba moralo je biti preseljeno daleko od nuklearnog postrojenja Fukushima Daiichi.

Vlada je postavila zabranu prilaska nuklearnom postrojenju na udaljenosti od 20 kilometara.

‘Oni koji žive u područijima označenim kao zone opasnosti izgubili su svoje domove i morali su napustiti područja u kojima su živjeli cijeli svoj život. Da bi oni opet živjeli tamo sigurno, mi moramo rješiti problem radioaktivne kontaminacije, što je težak zadatak’, kazao je car Akihito.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano rekao je za DPA u petak da je ljudska greška igrala značajnu ulogu u nuklearnoj katastrofi u postrojenju kojim upravlja Tokyo Electric Power Co.

Posted by on 2012-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login