Objavljen drugi broj Stripnjak fanzina

Stripnjak fanzin

Stripnjak fanzin

Stripnjak Comics u ediciji Mini-Comics & Zines izdao je drugi ljetnji broj Stripnjak fanzina.

Broj je osmislio, uredio i dizajnirao Kostja Ribnik koji je uz nekoliko kratkih osobnih tekstova autor i kratkog stripa “Štipouh”. Autori i autorice stripova/grafika o ovom izdanju su: Kostja Ribnik (BiH), Saša Perić (BiH), Mislav Rotim (Hrvatska), Pavel Pavelka (BiH), Dragomir Križić (BiH), Tana Oshima (SAD/Japan) i Nina Hadžić (BiH).

Nina Hadžić je također i autorica naslovnice, a na zadnjim koricama je i dodatni kolaž autora Fikreta Sikreta urađen od komadića reklamnih letaka raznih trgovačkih lanaca.

O značaju ovakvih publikacija koje su prilično rijetke Nina Hadžić je za agenciju Fena rekla da se za razliku od komercijalnog izdavaštva, fanzini samofinansiraju, objavljuju se u ograničenom tiražu od 50 do 100 komada.

– Što znači: sve što se objavi, unaprijed se zna ko će da uzme (znači, ovo je namjenski urađeno za uži krug ljubitelja – fanova). Odatle potječe taj pojam fan magazin (fanzin).
Fanzini nisu komercijalna, plitka umjetnost, već su britki, bez dlake na jeziku i kao takvi su rijetkost kod bh. medija/kulture. Nema entuzijasta kojima je želja da predstave supkulturna dešavanja i sve se uglavnom svodi na žutu štampu i destrukciju kulture BH – smatra Hadžić.

Početkom jula, tj.od 2. do 5. jula u Sarajevu će biti održan treći STRIPITI FEST na kojem će biti izložen i Stripnjak Comics štand s izdanjima, printovima, gadžetima i slično.

Posted by on 2015-06-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login