Organska poljoprivredna proizvodnja: Postati vidljiviji na evropskom tržištu

Područje Bosne i Hercegovine jedno je od najnezagađenijih u Evorpi, a bh. organski proizvodi su među najtraženijima u Evropi, te većina bh. poljoprivrednika koja se bavi organskom proizvodnjom svoje proizvode izvozi na inostrana tržišta.

organska hrana

organska hrana

Međutim, da bi ova oblast bila uređenija, a proizvođači bolje upoznati sa organskom proizvodnjom i načinom plasiranja na tržište EU, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj (CARD) u partnerstvu sa Udruženjem građana Nešto više je započeo sa provođenjem projekta Usklađivanje politika za organsku poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini sa EU standardima.

Propisi

“Cilj projekta je kreiranje prijedloga za donošenje novih domaćih politika koje bi bile u skladu sa standardima Evropske unije. Prijedlozi će biti podneseni relevantnim institucijama, na osnovu opsežnih analiza domaćih i evropskih politika u vezi sa organskom proizvodnjom, kazao je za Oslobođenje Petar Ninić, projektini službenik u CARD-u.

Prema njegovim riječima, pojedini bh. proizvođači organskih proizvoda poznaju legislativu EU, ali oni imaju namjeru da kroz razgovora sa resornim ministarstvima na svim niovima razgovaraju i vide u kojem omjeru su legislative usklađene.

– Također, u planu nam je napraviti fokus grupe sa poljoprivrednim proizvođačima kako bismo iz njihovog ugla vidjeli kako stoje stvari, šta je potrebno unaprijediti. Sve ovo ćemo sabrati u konkretne prijedloge i uputiti nadležnim donosiocima odluka od kojih očekujemo pozitivan odgovr, kazao je Ninić.

Usklađivanjem bh. sa propisima EU lokalni proizvođači će biti vidljiviji na evropskom tržištu. Budući da je potražnja za organskim proizvodima u zemljama Evropske unije u stalnom porastu, veoma je bitno obezbijediti dobre preduslove za plasiranje domaćih proizvoda na inostranom tržištu organskih poljoprivrednih proizvoda.

– Projekt traje do novembra 2015, a naredne mjesece iskoristi ćemo da stalno promovišemo, te će javnost i svi zainteresovani poljoprivrednici imati priliku da saznaju više o ovoj vrsti proizvodnje. Na kraju projekta će se održati i finalna konferencija o politikama organske proizvodnje u zemlji, kazao nam je Ninić.

Ono što bh. proizvođačima organske proizvodnje trenutno najviše nedostaje jeste zakon o organskoj proizvodnji na državnom nivou.

“BiH nema ni državno ministarstvo poljoprivrede kao ni zakon o organskoj proizvodnji na državnom nivou, te se nadamo da će se to promijeniti sada sa novim sazivom vlasti. BiH ima raznolikost kad su u pitanju organski proizvodi, raznolikost i kvalitet kojim nadmašujemo sve evropske proizvode te su na svim prezentacijama i sajmovima glavne nagrade uvijek u našim rukama, kazao je Sead Herceg, predsjednika Udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH, ističući kvalitet bh. ljekovitog bilja, šumskih plodova…

Prema njegovim riječima većina bh. proizvođača organskih proizvoda ukoliko želi izvoziti na tržište EU mora ispunjavati i standarde EU, tako da su proizvođači prilično upoznati sa normama EU.

Poticaji

“Samim nepostojanjem zakona bh. proizvođači organskih proizvoda susreću se i sa nepostojanjem poticaja što im dodatno otežava položaj”, kazao je Herceg.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će Udruženje sa poljoprivrednicima Općine Novi Travnik krenuti u proizvodnju organske maline.

“Organska malina jedan je od najtraženijih proizvoda i planiramo u Novom Travniku, na području od pet hektara krenuti sa njenom proizvodnjom. Nećemo krenuti sa velikom količinama nego onoliko koliko možemo prodati kao gotov proizvod”, istakao je Hercveg dodajući kako je u planu nakon Novog Travnika širenje zasada organske maline i u drugim općinama Federacije.

Inače, na podrčuju Federacije trenutno ima registrovanih 80 proizvođača organkskih proizvoda.

oslobodjenje

Posted by on 2015-02-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login