‘Otkaz’ je akcija koja će političarima pokazati da istinska moć pripada građanima

JMBG, protesti, otkaz

JMBG, protesti, otkaz

Grupa aktivista okupljena pod imenom “JMBG za sve!” poziva građane i građanke BiH da u ponedjeljak, 1. jula u 10.00 sati, izađu na proteste ispred Parlamenta BiH, ali i širom BiH te na taj način podrže akciju “Otkaz”.

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove grupe, pojašnjavaju da je “Otkaz” akcija masovne solidarnosti među građanima i građankama.

“‘Otkaz’ je akcija koja će im pokazati da istinska moć pripada nama. U našim džepovima je moć. Jedna naša marka je moć. Neradnicima više ne želimo dati ni tu jednu marku. Izađite ispred Parlamenta BiH, ali i u svim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Izađite i dajte im otkaz zato što su ugrozili djecu, zato što ne poštuju glas građana i građanki, zato što ga koriste da sebi obezbijede povlastice, zato što su odavno zaboravili za koga bi trebalo da rade, zato što ne poštuju ruke koje ih hrane, zato što su odgovorni za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo” – navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da su im građani dali vrijeme, prostor, razumijevanje te da su pokušali da ih natjeraju da rade posao za koji ih plaćaju.

“Uzvratili su ignorisanjem problema, lažima i zastrašivanjem. Zaslužili su otkaz. Izađite. Ponedjeljak je neradni dan. Ponedjeljak je dan neplaćanja” – ne kupujte i ne trošite ništa, ne punite budžete.

Juli je mjesec za odgodu plaćanja svih računa, kazni i dažbina.

Odgodite plaćanje računa do krajnjeg zakonom predviđenog roka. Zapamtite ih sada, uskratite im priliku da ponovno sjede u udobnim foteljama i primaju plate za nerad.

Najveće plate, u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Imamo demokratsko pravo na građansku neposlušnost. Imamo pravo tražiti da opravdaju povjerenje i novac koji svi mi dajemo.

“Imamo pravo na dostojanstven život. Naši principi su hrabrost, humanizam i nenasilje. Parlamentarci su dokazali da ih vode suprotni principi. Zato izađite i dajte im OTKAZ” – navedeno je u saopćenju.

Posted by on 2013-06-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login