Otvoren Festival “Sarajevska zima 2015” – Infinity

 Sarajevska zima

Sarajevska zima

Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima 2015″ – Infinity svečano je večeras otvoren komičnom operom “Don Pasquale” u Narodnom pozorištu u Sarajevu u izvođenju solista hora Opere Narodnog pozorišta i Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom Darija Vrančića.

Na Festivalu će učestvovati umjetnici iz Bosne i Hercegovine i 41 zemlje, te počasni gosti iz Indije, Udruženje “Yoga in daily life”.

Sarajevska filharmonija izvela je himnu Bosne i Hercegovine, a potom su bh. glumci čitali stihove i tekstove istaknutih bh. književnika i svijeta.

Članovi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izveli su tačku na pjesmu “My way”, Franka Sinatre.

Ovogodišnja manifestacija počela je jutros performansom “Infinity” u Olimpijskoj dvorani “Zetra”. Performans su izveli klizači iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je ranije zahvalu svim umjetnicima koji će učestvovati na ovogodišnjem festivalu.

“Opet ćemo biti u žiži evropske i svjetske javnosti, te pokazati kako je Sarajevo otvoren grad, grad gostoljubivih i susretljivih ljudi, grad koji je uvijek bio mjesto susreta kultura i civilizacija. Dragi umjetnici, radujemo se što ćete svojim pozorišnim predstavama, izložbama, koncertima, filmskim projekcijama, plesom i drugim sadržajima obogatiti ovaj grad u 42 dana Festivala i donijeti nam dio bogatstva, tradicije i kulture vaših naroda i zemalja”, rekao je Komšić.

Festival “Sarajevska zima” trajat će do 21. marta.

Posted by on 2015-02-07. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login