Otvorena foto-izložba ‘Arheološki nalazi iz Njemačke’

Arheološki nalazi iz NjemačkeOtvorenje foto-izložbe “Arheološki nalazi iz Njemačke” u saradnji s Njemačkim arheološkim institutom, upriličeno je sinoć u Brusa bezistanu u Sarajevu. Odabir nalaza i koncepciju izložbe napravio je direktor Evroazijskog odjeljenja Njemačkog arheološkog instituta Svend Hansen koji je za Fenu kazao da su na 45 fotografija predstavljeni nalazi iz svih perioda ljudske prošlosti, počevši od kamenog doba, neolita i kasnijih perioda.

Dodao je da se uz svaku fotografiju nalazi i objašnjenje, koje će za nekoliko dana biti postavljeno i na internet. Smatra da arheologija treba učiti ljude o prošlosti te da je to njegova glavna poruka.

Direktor Javne ustanove Muzej Sarajeva Mirsad Avdić istakao je da se ovi arheološki nalazi mogu porediti s nalazima iz BiH, koji su vrlo slični i koji šalju jasnu poruku koliko su ljudi još od davnina u korelaciji i interakciji.

Izložbu je otvorila ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann koja je kazala da arheološki nalazi najviše govore o životu i porijeklu čovjeka te da upravo zbog toga Vlada Njemačke pomaže očuvanje kulturnog naslijeđa BiH.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do kraja marta.

Posted by on 2017-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login