Plastenička proizvodnja – Budućnost poljoprivrede u Bugojnu

plastenikPlastenička proizvodnja je u ekspanziji, a sve više poljoprivrednika odlučuje se baviti ovim poslom i na teritoriji bugojanske općine.

Predavač je bio Omer Kurtović iz Federalnog zavoda za poljoprivredu.

“Radi se o dosta širokom pojmu proizvodnje u zaštićenim prostorima i, ujedno, proizvodnji koja se na tlu BiH počela razvijati nakon 90-tih godina, s tendencijom širenja. Za one koji se bave plasteničkom proizvodnjom važno je da budu educirani o tehnologijama koje se primjenjuju u pojedinim kulturama, o tome kako da zaštite svoju proizvodnju i da ne pogriješe u samom startu. Trebali bi, naime, odabrati certificirano sjeme proizvodnje, kvalitetne sadnice i prave sorte koje uspijevaju u agroekološkom području za koje su namijenjene. Sorta je, zapravo, nešto što je vezano za određeno područje i njeni prinosi su limitirani agroekološkim uvjetima. Naravno, sva proizvodnja je vezana za kupca i treba je podrediti zahtjevima tržišta, onda kada se ona traži”, kazao je.

Problem plasteničke proizvodnje, dodao je, vezan je za činjenicu da su njome obuhvaćene tek manje površine, iako su kapaciteti za njen razvoj puno veći.

“Veliki broj proizvođača svoju proizvodnju bazira na sto kvadrata plastenika, što se ne može smatrati komercijalnom proizvodnjom. Minimalna proizvodnja, od koje bi mogla živjeti jedna tročlana, eventualno četveročlana porodica, trebala bi biti zastupljena na oko 400 kvadrata plastenika”, naglasio je.

Po riječima Bahire Bajrić, stručne saradnice za poljoprivredu u Općini Bugojno, plastenička proizvodnja će zauzimati važno mjesto u budućoj strategije razvoja poljoprivrede na teritoriji tog grada.

“Mi trenutno u općini imamo oko četrdeset proizvođača koji se bave ozbiljnom proizvodnjom povrća u plastenicima. Njih deset su tržišno orijentirani i imaju plasteničku proizvodnju na više od 400 kvadratnih metara. Interesantno da je najzastupljenija paprika „roga“ i paradajz, a nešto manje ima krastavaca. Imamo i nekoliko plastenika u kojima se uzgaja cvijeće i rasadnička proizvodnja”, istaknula je Bajrić.

Posted by on 2014-08-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login