Predstavljen program Suočavanje s prošlošću 28. Sarajevo Film Festivala

Program Suočavanje s prošlošću 28. Sarajevo Film Festivala predstavit će autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile trauma iz nedavne prošlosti.

Program će otvoriti kultni film “Valcer sa Baširom” Arija Folmana, zasnovan na ličnom iskustvu autora u vrijeme dok je 1982. služio izralesku vojsku.

“Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo s publikom podijeliti Arijev posljednji film “Gdje je Ana Frank?”. Ugostit ćemo i Mihaela Vinterbotoma, filmskog velikana snažno povezanog sa Sarajevom, koji će predstaviti svoj posljednji film “Jedanaest majskih dana”, koji je režirao zajedno sa Mohamadom Savafom”, kazala je menadžerica programa Suočavanje s prošlošću Maša Marković.

Naglasila je da će predstaviti i djelo nizozemske redateljice Mijke de Jong “Kraj pura” te da će se publika moći prisjetiti sudbina stanovnika Vukovara 1991. i 2008. godine u filmu Eduarda Galića “Šesti autobus”.

“Američki reditelj Džozef Pirson u filmu “Kako se sada zove ova zemlja?” predstavlja inspirativnu priču bosanskohercegovačke novinarke Aide Čerkez iz perioda opsade Sarajeva”, dodala je.

Također, istakla je da drugi dio programa predvodi nova generacija filmskih autora, poput Nataše Urban, koja u svome nagrađivanom filmu “Pomračenje” astrološki događaj iz 1999. godine koristi kao lajtmotiv za kolektivnu traumu srpskog društva nakon nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji.

U programu će se također predstaviti i film “B4” bosanskohercegovačkog autora Alena Šimića o njegovom povratku kući, na mjesto gdje su njegovi roditelji ubijeni. Film “Reznica” srbijanskog reditelja Davora Marinkovića pruža uvid u živote ljudi koji su raseljeni u ratu i sve od tada žive u izbjegličkim kampovima.

Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 30 mladih iz regije zapadnog Balkana u okviru sekcije “Iz perspektive mladih”, koja obuhvata seriju panel-diskusija, zatvorenih razgovora i debata o mirovnom aktivizmu i praksama pomirenja, a organizovana je u saradnji sa Regionalnim uredom za saradnju mladih, građanskim forumom za mirovnu službu – ForumZFD i PRO-budućnost projektom Američke agencije za međunarodni razvoj.

Program Suočavanje s prošlošću realizuje se uz podršku Fondacije Fridrih-Ebert-Štiftung (FES), saopćeno je iz SFF-a.

Posted by on 2022-08-10. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login